Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úspěch českých političek? Jourová je na šestém místě na seznamu žen, které formují EU

Věra Jourová, česká eurokomisařka pro spravedlnost
Věra Jourová, česká eurokomisařka pro spravedlnost
Foto: European Union

Brusel - Na seznamu serveru Politico, který obsahuje jména žen, jež utváří politiku Evropské unie, figuruje i česká eurokomisařka Věra Jourová. Obsadila šestou pozici.

Vítěz letošní ankety je kolektivní - staly se jím lobbistky, političky a novinářky, které v Bruselu působí v oblasti průmyslu a moderních technologií.

"Na rozdíl od Silicon Valley netrpí nejvyšší patra bruselské technologické scény nedostatkem žen," uvedl server. Ženy stojí v čele pěti důležitých evropských organizací v oblasti průmyslu a moderních technologií včetně DigitalEurope či asociace sdružující evropské telekomunikační operátory ETNO.

Ženy stojí také v čele bruselských zastoupení společností Google, Apple či Amazon. Digitální agendou se v Evropské komisi zabývají tři ženy: Marija Gabrielová, Věra Jourová a Margrethe Vestagerová. Mezi vlivné poslankyně Evropského parlamentu z této oblasti zařadil Politico i Češku Ditu Charanzovou.

Na druhém místě na seznamu vlivného evropského serveru skončila švédská eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová a na třetím šéfka kabinetu eurokomisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové Ditte Juul-Jörgensenová.

Šestou příčku obsadila Věra Jourová. "Žádný jiný komisař se nepodílí na tolika politických bitvách jako Věra Jourová," píše server Politico, podle kterého se česká zástupkyně v Evropské komisi zabývá ožehavými tématy, jako je ochrana dat, terorismus na internetu, aféra Dieselgate, dvojí kvalita potravin, ochrana právního státu nebo sexuální obtěžování.

Témata:  Věra Jourová EU ženy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy