reklama

"Myslím, že směřování České republiky do eurozóny je tím nejlepším jejím zakotvením na Západě. Ať by se zde stalo cokoli, bylo by těžší Českou republiku nějakým způsobem vyvádět z Evropské unie na východ, jak to chce Tomio Okamura," řekl Ježek.

V nadcházejících čtyřech letech ale podle Ježka zavedení společné evropské měny v Česku pravděpodobné není. Podle něj se musí země zaměřit na jiný úkol. "Co je nejpodstatnější v období do příštích voleb, je snažit se spojovat absolutně rozdělenou společnost. Kampaň ohledně eura by tomu nepřispěla," řekl.

"Těmi zásadními problémy EU jsou migrační krize a její důsledky a bezpečnost," řekl také Ježek. Přijatá opatření EU podle něj umožnila snížit počet příchozích migrantů na pětinu proti době, kdy migrační krize vrcholila, řekl Ježek. "Politici, kteří říkají, že Evropská unie nedělá nic proti migraci, si buď úmyslně vymýšlí, nebo o tom nic neví," řekl.

Očekává, že čeští politici budou informovaní o tom, co EU ve věci skutečně dělá. "Abychom nejeli do Bruselu s objevným nápadem snažit se potápět lodě převaděčů migrantů, když tato operace již běží dva roky v reálu. Došlo k zadržení stovek plavidel a tisíců lidí," řekl.