Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politici se bojí spolupráce ANO s KSČM a SPD

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Zdanění peněžité části církevních restitucí, jak o něm podle Lidových novin uvažuje předseda hnutí ANO Andrej Babiš, by podle lidovců bylo nemravné a protiústavní a ukazuje, že Babiš se neštítí spojit s kýmkoliv.

Proti se na sociálních sítích vyjádřil i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Místopředseda ČSSD Jan Birke ČTK řekl, že toto velmi silné téma, které v uplynulém volebním období opustila ČSSD kvůli udržení koaliční spolupráce s KDU-ČSL, může stmelit spojenectví ANO, komunistů a SPD.

"Může tak vzniknout ďábelská koalice, jak tomu pracovně říkám," uvedl Birke. Podle něj ne všichni členové hnutí ANO jsou nakloněni spolupráci zejména s hnutím SPD Tomia Okamrury a zdanění církevních restitucí může otupit hrany. Lituje toho, že ČSSD v otázce restitucí svoje voliče nevyslyšela, k návrhu by se nyní přikláněl.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš ČTK sdělil, že jde o jeden z požadavků KSČM na případnou většinu ve Sněmovně. "Doufáme, že ti, co takto hovoří, nezmění názor, je to stále ještě reálná cesta ke korekci nepřiměřenosti daru církvím z roku 2012," uvedl. Poznamenal, že o zdanění dříve ČSSD jen mluvila, před volbami to zmínil i Babiš a KSČM předložila příslušný návrh zákona.

Jako ústupek za podržení menšinové vlády vidí návrh šéf hnutí STAN Petr Gazdík. "A dosti špatným signálem by bylo to, že vláda zpětně mění uzavřené a zčásti už i plněné smlouvy," doplnil. Za nemravné danit majetek, který byl ukraden, označili lidovci. Podle místopředsedy Jana Bartoška nejde o restituce, ale o to, že Babiš nectí základní právní principy. Retroaktivní zákony jsou protiústavní, napsal na twitter. ČTK řekl, že Babiš se neštítí spolupráce s kýmkoli k dosažení svých cílů.

Témata:  vláda Hnutí ANO KSČM Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy