reklama

Brokové náboje se tehdy plnily tak, že bezdýmný prach se do plnicího stroje přiváděl z prvního patra mosaznou trubkou. Prach se přitom drobně usypával kolem dávkovacího šoupěte a v ojedinělých případech se vznítil. "Takové vzplanutí obsluha stroje ihned uhasila, nejčastěji pomocí pytle od zátek pro náboje," řekl Jindřich Hýkel. Nyní osmaosmdesátiletý inženýr chemie - výbušninář pracoval přes 60 let ve vlašimské továrně Sellier & Bellot.

V tomto konkrétním případě však plamen dříve, než mohl být uhašen, pronikl šoupátkem do svodové trubky a explozivní hoření z neznámých důvodů přešlo v detonaci. Detonoval prach nejen v této, ale i ve vedlejší násypce, v ostatních naštěstí jen vyhořel. V opačném případě by byla tragédie ještě větší.

I tak patří půl století staré neštěstí ve Vlašimi k nejhorším katastrofám svého druhu v poválečné české historii. Na místě bylo usmrceno šest lidí, dva zemřeli v nemocnici. Další člověk zahynul při záchranných pracích.

Zjistit příčinu neštěstí nebylo jednoduché. "Nevěděli jsme, co se vlastně stalo. Až po dlouhém zkoušení jsme zjistili, že v tom kritickém místě byla svodná trubka silnou železnou objímkou přivařena k plnicímu stroji. Tlak tam vzrostl a hoření přešlo v detonaci," popsal okolnosti výbuchu Hýkel, který byl tehdy vedoucím pyrotechnického provozu.

Ve funkci strávil deset let a během té doby v závodě zemřelo 15 lidí. "To byly hrozné nervy. Byla poválečná doba, přejímala se sovětská licence," zavzpomínal. Podotkl, že dnes jsou již při všech nebezpečných operacích zavedena podstatně dokonalejší bezpečnostní opatření a zařízení, než tomu bylo před 50 lety.

Historie Sellier & Bellot sahá do roku 1825, od roku 2009 patří do skupiny brazilské společnosti CBC - Companhia Brasileira de Cartuchos S.A. Tržby společnosti v posledních pěti letech vzrostly na dvojnásobek. Zásadními produkty firmy Sellier & Bellot jsou pistolové a revolverové střelivo a kulové náboje.