Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud za smrt dvou žen v sauně udělil podmíněně 12 měsíců a pokutu 5341 korun

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Jičín - Majitele sauny, ve které letos na jaře zemřely dvě ženy, dostal podmínkou dvanácti měsíců vězení se zkušební dobou tři roky. Odsouzený ani státní zástupce se neodvolali, trestní příkaz Okresního soudu v Jičíně se tak stal pravomocným.

Ženy se při saunování nemohly ze sauny dostat ven. Jako náhradu škody musí muž zaplatit 5341 korun. O trestu za usmrcení z nedbalosti soud rozhodl trestním příkazem na konci října.

Pokud by odsouzený nebo státní zástupce proti trestnímu příkazu podali odpor, konalo by se v případu hlavní líčení. Muži za přečin usmrcení z nedbalosti hrozily až tři roky vězení.

Tragédie se stala letos 15. dubna v zahrádkářské kolonii nedaleko Jičína. Matka s dcerou ve věku 65 a 45 let se saunovaly u své známé. Té se zdálo, že ženy dlouho nevycházejí. Když přišla do sauny, našla ženy ležící na zemi.

Odsouzený podle soudu saunu, která nepodléhala kolaudaci, postavil přibližně v roce 2013 k užívání své rodiny a přátel. "Vstupní prostor osadil zcela nevhodně dveřmi se stavebním zadlabacím zámkem pro cylindrickou vložku vybavený střelkou pro zajištění dveří proti otevírání," uvedl soud. Následně muž vyměnil kovovou kliku za dřevěnou vlastní výroby. Kliku vyplnil izolepou a lepidlem. Později se klika rozlomila, ale byla opravena lepením.

V dubnu se ženám klika v sauně rozlomila a nemohly se dostat ven. "Přestože se snažily rozbít dvojité sklo výplně vstupních dveří jak holýma rukama, tak dřevěným podhlavníkem, podařilo se jim rozbít jen první vrstvu skla a tak nedošlo k proudění čerstvého vzduchu a chladu do sauny," konstatoval soud. Ženy následně v tepelně a vzduchotěsně odizolované sauně zemřely kvůli přehřátí organismu a nedostatku kyslíku.

Témata:  sauna soudy úmrtí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy