Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek přijel do Lán. Chce po Zemanovi vysvětlení, proč dává Babišovi výjimku

Miroslav Kalousek /TOP 09/, předseda strany
Miroslav Kalousek /TOP 09/, předseda strany
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Lány - Zástupci TOP 09 dorazili dnes odpoledne na zámek do Lán na povolební jednání s prezidentem Milošem Zemanem. Ve čtvrtek hlava státu sérii schůzek ukončí jednáním se STAN.

Předseda strany Miroslav Kalousek před schůzkou řekl, že bude od prezidenta chtít slyšet, proč ustoupil od svého dřívějšího požadavku, aby budoucí premiér získal pro podporu své vlády nejméně 101 poslaneckých podpisů.

ANO má ve Sněmovně 78 poslanců, ochotu tolerovat jeho vládu za jistých podmínek dala najevo zatím pouze KSČM, která má 15 poslanců. Po současném premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) požadoval Zeman při sestavování vlády před čtyřmi lety podpisy nejméně 101 poslanců, kteří budou jeho kabinet podporovat.

Kalousek dnes také řekl, že hodlá Zemana informovat o situaci ve Sněmovně. TOP 09 se dnes dohodla s ODS, KDU-ČSL a STAN na vytvoření demokratického bloku, který bude společně postupovat při ustavující schůzi dolní komory a předloží společné požadavky pro obsazení výborů. Blok čtyř stran má dohromady 48 poslanců.

Prezident se postupně setkává se zástupci všech devíti uskupení, která se dostala do Sněmovny, v pořadí podle jejich volebního výsledku.

Témata:  TOP 09 Miloš Zeman Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy