Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rasismus, nenávist vůči migrantům, Zeman, Okamura, dezinformace. To jsou zbraně Ruska, chce nás do svého područí, varuje Stehlíková

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Praha - Zlepšení integrace Romů do společnosti, boj proti rasismu, xenofobii a islamofobii nebo pokračování ve snaze o dosažení rovnoprávnosti žen a mužů. Právě to jsou doporučení, které dala OSN České republice v souvislosti s lidskými právy. Podle bývalé ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny ČR Džamily Stehlíkové jsou taková doporučení na místě.

Členské země OSN Česku doporučily mimo jiné zvýšit úsilí při integraci Romů do společnosti a obzvláště romských dětí do vzdělávacího systému, bojovat proti rasismu, xenofobii a islamofobii i proti diskriminaci menšin či pokračovat v boji za rovnoprávnost žen a mužů. Státy Česko rovněž vyzvaly, aby podpořilo toleranci ve společnosti, například osvětovými kampaněmi. Pokračovat by mělo podle Izraele například i v boji za rovná práva párů stejného pohlaví. ČR by měla zvážit i úplný zákaz fyzického násilí na dětech.

V době, kdy OSN svá doporučení vydala, došlo hned k několika incidentům - konkrétně k napadení Afričana v pražské tramvaji fotbalovými fanoušky, výhrůžkám a nenávistným reakcím pod fotografií třídy prvňáčků z Teplic. Tajemník hnutí SPD Jaroslav Staník pak podle některých politiků řekl, že by homosexuály, Romy a Židy posílal do plynu.

Právě proto jsou podle Stehlíkové tato doporučení na místě. „Atmosféra ve společnosti se zhoršuje. Bojí se nejen lidé s odlišnou barvou pleti a náboženstvím, ale i jejich okolí. Je to výsledek aktivit našich politiků, kteří vědomě rozdmýchávají nenávist,“uvedla lékařka a politička pro Český rozhlas Plus.

Politici podle ní vytvářejí alternativní realitu a tvrdí, že nás někdo ohrožuje a nepřátelé jsou kolem nás – na Západě a v Bruselu. V ohrožení je tudíž podle Stehlíkové demokracie i příslušnost k západní civilizaci. Konkrétně varuje před podporou menšinové vlády Andreje Babiše ze strany komunistů a Okamurovy SPD, takové spojenectví by podle ní mohlo ohrožovat demokracie. Nejnebezpečnější extremisté jsou podle ní v parlamentu, vinu na současném stavu ale nesou i ti politici, kteří problém přecházejí mlčením. 

Nejde prý ale jen o politiky. „Nejhorší je pasivita lidí. Ten incident v pražské tramvaji proběhl tak, že ostatní cestující nezasáhli. Existuje tu mlčící většina, a pokud nebudeme bránit demokracii, spadneme zpět do područí Putinova Ruska, které podporuje extremistická hnutí a strany v celé Evropě,“ upozorňuje místopředsedkyně Liberálně ekologické strany. 

Před Ruskem pak varovala také na sociálních sítích. „Podpora pravicového extremismu v Evropě a dezinformační kampaň, která poštvává místní obyvatelstvo především proti migrantům a jiným 'nenášincům' je velmi účinnou ruskou zbraní k rozložení vnitřní soudružnosti západních států. Všimnete si, že jak Zeman, tak Okamura jsou proruští a ve své propagandě používají stejné Putinovo paranoidní schéma nepřítele. Rusko chce vyvést z evropského společenství bývalé sovětské satelity včetně Česka, nabourat západní liberálně demokratický řád a tím posílit svůj zhoubný neoimperiální vliv na světové scéně,“ varovala Stehlíková.

Témata:  Džamila Stehlíková rasismus OSN (Organizace spojených národů) Tomio Okamura Miloš Zeman Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy