Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi nejsou z výsledků voleb nadšeni: Zlobí se a mají obavy z nestability

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Praha - S výsledky říjnových voleb do Poslanecké sněmovny jsou spokojeny dvě pětiny občanů (43 %), podobně jako v roce 2013 je tedy podíl nespokojených vyšší než podíl spokojených. Ukázal to průzkum agentury STEM.

Necelá třetina veřejnosti (31 %) si s volebními výsledky identifikuje perspektivu politické stability, píše stem.cz. Občané naší země se neshodují v představách, kdy budeme mít novou vládu, třetina (31 %) čeká, že se tak stane do konce roku, třetina (31 %) sestavení vlády datuje do ledna či února, ale nejvíce lidí (38 %) se obává, že se tak stane ještě později či dokonce vůbec vláda nevznikne a budou předčasné volby.

Větší spokojenost s výsledky je mezi lidmi, kteří byli volit. Z nich vyjádřila spokojenost rovná polovina. Mezi lidmi, kteří nehlasovali, jsou naproti tomu s výsledkem spokojeni jen zhruba tři z deseti.

Politickou stabilitu po volbách určitě očekává pět procent lidí, spíše ji předpokládá 26 procent. Zbylých 69 procent dotázaných s politickou stabilitou po volbách nepočítá. "Celkově můžeme shrnout, že polovina veřejnosti (52 procent) je nespokojena s výsledkem voleb a neočekává politickou stabilitu, naopak čtvrtina (27 procent) je spokojena a věří ve stabilitu," uvedli autoři průzkumu. Celkem 17 procent je podle nich sice s výsledkem voleb spokojeno, ale stabilitu do budoucna nečeká.

Průzkum se uskutečnil až poté, co prezident Miloš Zeman pověřil předsedu ANO Andreje Babiše jednáním o nové vládě. "V porovnání s rokem 2013 je veřejnost poněkud skeptičtější, sestavení vlády Bohuslava Sobotky do konce roku 2013 čekaly dvě pětiny občanů," poukázal STEM.

V říjnových volbách zvítězilo s téměř 30 procenty hnutí ANO, výsledek nad deseti procenty mají také ODS, Piráti a Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Levice oslabila, komunisté i ČSSD získali ani ne osm procent. Nad pět procent se dostali lidovci, TOP 09 a Starostové a nezávislí.

Témata:  průzkumy vláda Češi lidé

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy