Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zdravotní stav Zemana? Jsou důležitější věci, které u něj musíme posuzovat, volá Horáček

Michal Horáček
Michal Horáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Otázka zdravotního stavu prezidentských kandidátů je v posledních dnech hojně diskutovaná, především kvůli informacím o tom, že by Miloš Zeman mohl trpět rakovinou. Hrad dlouhodobě spekulace o špatném zdraví současného prezidenta odmítá. Podle prezidentského kandidáta Michala Horáčka by toto téma nemělo zastínit hodnocení Zemanova chování za uplynulých pět let.

„To je tak strašně snadné říct: chovejme se hezky, buďme dobří, důstojní… Těžší je se tak chovat. Důstojná ceremoniálnost ano, ale to není cíl. Je to jen nutný předpoklad. Co dál? Třeba tohle: místo řečí o transparentnosti všechno o sobě zveřejnit, klidně mlčky - aspoň plné majetkové přiznání, lustrační osvědčení a obsáhlou lékařskou zprávu o svém zdraví,“ uvádí prezidentský kandidát Michal Horáček.

Připomíná, že on sám už karty na stůl vyložil. „Udělal jsem to už dávno, a teď prezidentské kandidáty znovu vyzývám: udělejte to taky. Kultivujte veřejný prostor činem,“ apeluje na své soupeře.

Nejhlasitěji se přitom spekuluje o stávající hlavě státu – Miloši Zemanovi. „V poslední době se hodně debatuje o zdravotním stavu pana prezidenta. Chápu, že to lidi zajímá,“ přiznává na sociálních sítích. Zároveň ale dodává, že by to nemělo být to jediné, o čem by se před volbami mělo mluvit.

„Ale: po pěti letech MZ ve funkci nenadřazujme jeho zdravotní stav výsledkům jeho politické činnosti. Přál bych si, aby jako kandidát byl prostě posuzován podle toho, co dělal. S Rusy, s Číňany, a hlavně s námi, kterým sliboval být moudrým, velkorysým prezidentem, který lidi nenálepkuje, ale naopak připouští do veřejné debaty. Podle toho, jak (ne)vyžadoval u svých spolupracovníků bezpečnostní prověrky, jak se staral o armádu, jak hájil smysl Ústavy… Ne, hlavní otázkou prezidentské volby nebude 'Kdo je zdravější?' Bude jí: 'Kdo uzdraví naši zemi?'“ myslí si Horáček.

Témata:  Michal Horáček Miloš Zeman prezident ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy