Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi vzpomínají na 17. listopad, zaplnili Národní třídu i Albertov

Pietní akt u příležitosti 17. listopadu na Národní třídě
Pietní akt u příležitosti 17. listopadu na Národní třídě
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Česká republika si dnes připomíná výročí událostí spojených se 17. listopadem. Na Národní třídě v Praze se už od rána střídají politici, aby u památníku sametové revoluce položili květiny nebo zapálili svíčku.

S hlasitým odporem protestujících se tam ale setkal předseda hnutí ANO Andrej Babiš, lidé pokřikovali i na předsedu hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamuru. U Hlávkovy koleje si pak lidé připomněli události ze 17. listopadu roku 1939. Policie v Praze zatím nehlásí žádné konflikty, řidiči si ale stěžují na dopravní omezení.

Babiše lidé na Národní třídě obvinili ze zneuctění pietního místa, připomínali mu jeho údajnou spolupráci s StB a jeho kauzy jako Čapí hnízdo. Podle předsedy ANO mají nárok projevit svobodu slova, což je jedním z výdobytků sametové revoluce. Okamuru část přítomných uvítala pískotem a voláním "Hanba!".

Ovací se naopak dočkal prezidentský kandidát Jiří Drahoš, který mimo jiné ocenil roli bývalého prezidenta Václava Havla. K památníku dorazili také předseda Senátu Milan Štěch či místopředseda ČSSD Petr Dolínek, za hnutí STAN Petr Gazdík s Janem Farským a Vítem Rakušanem nebo šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Na Národní třídě se kromě politiků objevil i bývalý prezident Václav Klaus nebo zástupci kulturní sféry jako například herečka Bára Štěpánová. Marek Daniel alias Tonda Blaník po zapálení svíčky začal běhat po Národní třídě a volat "Svoboda, svoboda!".

U Hlávkovy koleje se vedle politiků sešli také zástupci vysokých škol, studentů, akademické sféry i církví. Na své tehdejší spolužáky vzpomněl i pamětník, student z roku 1939 Vojmír Srdečný, jemuž je 98 let: "Většině z nás bylo 20 let. Německé vojsko a gestapo vniklo do vysokoškolských kolejí v Praze, Brně a Příbrami. Nákladními auty nás odvezli do kasáren v Ruzyni. V těchto místech bez soudu bylo zavražděno devět představitelů studentského hnutí. Nejmladší byl Václav Šafránek, kterému v době vraždy ještě nebylo 19 let," řekl.

Sousední Slovensko si 17. listopad oficiálními akcemi nepřipomíná, z výzkumu bratislavského Institutu pro veřejné otázky ale vyplývá, že těsná většina Slováků hodnotí sametovou revoluci kladně. Zároveň ale na 19 procent stoupl podíl lidí, kteří se k událostem z listopadu 1989 vyjádřili negativně.

Odpoledne jsou naplánovány v Praze další akce, nejvíce lidí se očekává pravděpodobně na Národní třídě a Václavském náměstí. Policie ale bude mít největší práci patrně s tím, aby zabránila střetům mezi demonstrujícími pravicovými extremisty a jejich odpůrci z řad krajní levice. Obě skupiny by se mohly střetnout na Jungmannově náměstí, kam budou v odpoledních hodinách směřovat anarchisté, a kudy zároveň vede i plánovaná trasa pochodu příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti.

Pravicoví extremisté se chystají projít také Národní třídou, kde 17. listopadu 1989 policie zasáhla proti demonstrantům, což následně vedlo k pádu komunistického režimu v Československu. Podobně jako v minulých letech zde studenti uspořádají slavnost, která bude součástí Festivalu svobody.

Témata:  17. listopadu 17. listopadu 1939 17. listopadu 1989

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy