Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet Slováků v Česku se za deset let zdvojnásobil

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - O život v Česku stojí stále více Slováků a Slovenek. Za posledních deset let se jejich počet téměř zdvojnásobil. Na konci září v Česku trvale či přechodně pobývalo 110.700 lidí ze Slovenska.

Slovensko si za svůj trvalý či dočasný domov vybralo mnohem méně Čechů a Češek. Letos v pololetí jich bylo zhruba 10.500. Tvořili tak něco přes desetinu cizinců v republice pod Tatrami. Vyplývá to z českých a slovenských statistik.

Lidé ze Slovenska jsou nejpočetnější skupinou cizinců v Česku. Představují také největší část zahraničních zaměstnanců. Na Slovensku jsou lidé z Česka naopak až na čtvrté příčce žebříčku pracovníků ze zahraničí. V pololetí jich v zemi mělo zaměstnání 4492, v září pak 4524. Tvořili tak desetinu zahraničních sil. V Česku na konci loňska podle zprávy ministerstva práce pracovalo na 161.600 Slováků a Slovenek. Představovali více než dvě pětiny zahraničních zaměstnanců.

Letos na konci září podle českého ministerstva vnitra pobývalo v Česku trvale 46.800 lidí ze Slovenska. Přechodný pobyt v ČR mělo 63.900 Slováků a Slovenek. Trvale žijí v Česku častěji ženy, přechodný pobyt má víc mužů. Lidí ze slovenské části někdejšího společného státu, kteří bydlí v Česku natrvalo, přibývá. Zatímco na konci roku 2007 jich ministerstvo vnitra evidovalo asi 24.400, letos na konci září je počet téměř dvojnásobný.

Řada Slováků a Slovenek stojí i o české občanství. Od roku 2001 do roku 2015 jich ho získalo 14.134. Nejvíc jich bylo v roce 2001, a to téměř 3600. Pak počet postupně klesal až na 150 v roce 2015. Výjimkou byl rok 2014 s 574 udělenými občanstvími. Od ledna 2014 totiž začala platit novela, která umožnila mít státní občanství dvě. Cizincům druhé generace k získání stačí navíc jen prohlášení.

Témata:  Česká republika Slovensko

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy