Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Necelá polovina Čechů stojí za Babišem a Zemanem, ukázal průzkum

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Téměř polovina Čechů souhlasí s povolebním postupem předsedy vítězného hnutí ANO Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana.

Vyplývá to z průzkumu společnosti Median pro server iRozhlas.cz. Babiš se snaží o sestavení menšinové vlády. Prezident, který v Lánech přijal zástupce všech parlamentních stran, mu přislíbil první dva pokusy na získání důvěry Sněmovny.

S Babišovými kroky souhlasí 49 procent lidí, přičemž 16 procent uvedlo, že souhlasí "rozhodně", Proti je 39 procent dotázaných. "Více se s ztotožňují voliči hnutí ANO nebo SPD. A jsou to častěji voliči Miloše Zemana," uvedl Martin Buchtík z Medianu. Babiš, jehož hnutí získalo ve Sněmovně 78 křesel, stále nemá pro svou vládu vyjednánu většinovou podporu poslanců.

Zemanův postup schvaluje 46 procent lidí, z toho 17 procent "rozhodně". Nesouhlasí 45 procent dotázaných. "Míň často souhlasí lidé s vysokoškolským vzděláním. Naopak logicky jeho podporovatelé z roku 2013 daleko více souhlasí s jeho kroky," dodal Buchtík.

Zeman po Babišovi nechce 101 poslaneckých podpisů pro podporu vlády, aby šéfa ANO nemohl nikdo při sestavování kabinetu vydírat.

Témata:  Miloš Zeman Andrej Babiš průzkumy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy