Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman zítra poletí do Soči za Putinem

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Moskva/Praha - Prezident Miloš Zeman v pondělí odlétá na návštěvu Ruska s doprovodem velké podnikatelské delegace. Ta chce navzdory sankcím rozšířit spolupráci s ruskými firmami.

 Těžištěm Zemanových rozhovorů budou bilaterální česko-ruské vztahy, z mezinárodních problémů chce v Rusku debatovat hlavně o boji s mezinárodním terorismem. Prezident navštíví Soči, Moskvu a Jekatěrinburg.

Nabitý program Zemanovy cesty, první oficiální státní návštěvy českého prezidenta v Rusku po deseti letech, zahrnuje kromě protokolárních povinností hlavy státu také politická jednání na vrcholné úrovni a kulturní, společenské, vzpomínkové, ale hlavně hospodářské akce. Diplomatickým vrcholem bude Zemanovo úterní setkání s ruským vůdcem Vladimirem Putinem, za nímž český prezident zamíří do jeho letní rezidence v černomořském letovisku Soči.

Se Zemanem do Ruska cestuje mimořádně početná skupina českých podnikatelů, kromě prezidentského speciálu poletí na východ další dva letouny se zástupci zhruba 150 českých firem. Čeští podnikatelé, mezi nimiž jsou výrobci automobilů, traktorů či komponentů pro vlaky a metro, mají během návštěvy podepsat smlouvy v řádech miliard korun. Podnikatelská diplomacie se soustředí do dvou česko-ruských seminářů v Moskvě a Jekatěrinburgu, jimž bude Zeman přítomen.

Češi chtějí využít skutečnosti, že bez ohledu na pokračující protiruské sankce, do nichž je Česká republika jako členská země Evropské unie zapojena, se ruská ekonomika postupně zotavuje z krize. Zemanův odmítavý postoj vůči sankcím vyvolává nepochybně v Moskvě sympatie, proti sankcím se staví i česká Hospodářská komora. V nedávném rozhovoru s televizí Barrandov prezident řekl, že je jak proti sankcím Evropské unie, tak i proti odvetným sankcím Ruska. S Putinem o těchto otázkách hodlá v Soči hovořit.

Zeman odjíždí do Ruska v den zahájení ustavující schůze Poslanecké sněmovny českého parlamentu a domácím událostem musel Pražský hrad přizpůsobit i složení prezidentova doprovodu. Z členů vlády je v delegaci jen ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček. Kromě hradního týmu doprovodí prezidenta na cestě i manželka Ivana.

Témata:  Miloš Zeman Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy