Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lékařská komora podá kvůli zavádění eReceptů trestní oznámení

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Česká lékařská komora (ČLK) podá trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli zavádění povinného elektronického předepisování léků. Chce zjistit, zda eRecepty nemají korupční pozadí.

V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl předseda ČLK Milan Kubek. Předsednictvo komory k tomuto kroku vyzvali minulou neděli lékaři na svém sjezdu.

"Tady se utratilo 300 milionů korun veřejných peněz, to není málo. My hovoříme o tom, že recepty mají údajně něco ušetřit, nikdo ty peníze neviděl, ale my tady reálně vidíme peníze, které zmizely," uvedl dnes Kubek.

S tím, že by zavádění systému eReceptů měla prověřit policie, souhlasil v České televizi i poslanec (za ANO) a člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Adam Vojtěch.

"Je pravda, že když se podíváme, kolik ten systém stál do roku 2016, kdy to bylo, myslím, 318 milionů korun podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), a teď ho Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vysoutěžil za 14 milionů na čtyři roky, tak ten nepoměr je obrovský. Tady by někdo měl vysvětlit, čím je dán ten rozdíl," řekl.

Podle kontroly NKÚ, kterou úřad zveřejnil v květnu, bylo úložiště elektronických receptů za 318 milionů korun minimálně využívané. SÚKL argumentoval tím, že eRecepty dosud fungovaly v dobrovolném režimu. Povinné budou od ledna příštího roku. Pochybení se týkala minulého vedení ústavu, to současné je podle svých vyjádření napravilo.

Témata:  lékaři Česká lékařská komora e-recepty

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy