Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V nejhorším můžeme Babiše tolerovat, zní z KSČM. Prioritou Sněmovny je nyní rozpočet

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Praha - Ustavující schůze Poslanecké sněmovny by podle KSČM mohla skončit už tento týden. Prioritou je, aby výbory začaly pracovat na schválení státního rozpočtu. Do čela mandátového a imunitního výboru komunisté nominují Stanislava Grospiče.

"Záleží na klubech, zda bude mít schůze hladký průběh, nebo budou obstrukce," uvedl dnes předseda KSČM Vojtěch Filip po jednání sněmovního klubu. Krátce před dnešním zahájením schůze potvrdil, že komunisté podpoří do čela Sněmovny Radka Vondráčka z hnutí ANO.

Šéf sněmovní frakce KSČM Pavel Kováčik uvedl, že jeho straně je podsouvána vládní spolupráce s hnutím Andreje Babiše. "Bude-li nejhůř, můžeme ji tolerovat," konstatoval s tím, že ANO a KSČM jsou programově nesourodé. Cílem komunistů je, aby Sněmovna začala fungovat. Připomněl, že řada stran šla do voleb se slibem zvyšování mezd. "Aby k tomu došlo, musí být schválen rozpočet," uvedl.

Při debatě o složení Sněmovny komunisté navrhnou, aby vzniklo pět místopředsednických postů. Kromě ústavněprávního výboru by se pak neměl zvyšovat počet poslanců ve výborech.

Dnes při skládání poslaneckých slibů bude ve Sněmovně chybět místopředseda KSČM Jiří Dolejš, jak vysvětlil Filip, účastní se sjezdu brazilských komunistů.

Témata:  KSČM Vojtěch Filip Pavel Kováčik

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy