Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi loni utratili za knihy 7,8 miliardy

Neoluxor Praha
Neoluxor Praha
Foto: EuroZprávy.cz

Praha - Svaz českých knihkupců a nakladatelů ve své výroční zprávě odhadl, že za knihy se loni v Česku utratilo 7,8 miliardy korun včetně DPH, tedy o čtyři procenta více než rok předtím.

Loni ale podle svazu vyšlo nejméně knižních titulů od roku 2006 a propad počtu vydaných titulů z roku na rok byl rekordní. Svaz s odvoláním na údaje České národní bibliografie počet loni vydaných titulů odhaduje na zhruba 15.500 titulů s datováním 2016. Je to zhruba o 1100 méně než titulů s datováním 2015.

Dlouhodobě alarmující je podle předsedy svazu Martina Vopěnky pokles produkce vysokoškolských učebnic. Pravděpodobně loni vyšlo i méně specifických, náročnějších a vzdělávacích knižních titulů, což může být důsledkem rostoucích ekonomických tlaků, k nimž patří DPH na knihy nebo zvyšující se mzdy a nájmy, a nedostatečné kompenzace za využívání autorských práv ve veřejném prostoru.

Loni dál rostl prodej elektronických knih. Dosáhl 118 milionů korun, což je meziroční růst 12 procent. Činil tak 1,5 procenta na celkovém obratu českého knižního trhu. Prodáno bylo více než milion kusů e-knih. Celkový objem trhu s audioknihami včetně DPH loni činil 112 milionů korun. Meziročně jde o nárůst o 36,91 procenta.

Po několika letech růstu se snížila průměrná cena knihy, loni činila 261 korun proti 274 Kč v roce 2015. Svaz uvádí, že ji pouze odhaduje, protože nemá k dispozici ani přesný počet prodaných svazků ani přesné informace o celkových realizovaných tržbách. "Lehce se zvyšuje rozdíl mezi průměrnou doporučovanou a průměrnou realizovanou cenou - loni činil 40 korun, tedy 13,1 procenta z doporučené ceny oproti 39 korunám roku 2015 a devíti korunám v roce 2014," uvádí zpráva.

Témata:  knihy audioknihy ekonomika

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy