Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci volí předsedu Sněmovny, jediným kandidátem je Vondráček (ANO)

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanci se začali dnes odpoledne zabývat volbou předsedy Sněmovny. Šéf volební komise Martin Kolovratník (ANO) na plénu potvrdil, že jediným kandidátem je nominant vítězného hnutí ANO Radek Vondráček (ANO).

Debatu rozproudil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něho tajné hlasování ukáže, jaká většina ve Sněmovně chce podpořit chystanou menšinovou vládu předsedy ANO Andreje Babiše. Kalousek ji označil za projekt Babiše a prezidenta Miloše Zemana.

"Projekt Zeman - Babiš je nebezpečný, škodlivý a na hranici ústavního puče," prohlásil Kalousek.

Předseda Sněmovny byl podle Kalouska vždy reprezentantem většiny, která umožnila kabinetu vládnout. Navíc má po dvou neúspěšných pokusech o sestavení vlády právo navrhnout kandidáta na premiéra, kterým by mohl být potřetí Babiš. Pokud vznikne jednobarevná vláda a nebude usilovat o získání důvěry, Sněmovna podle něho ztratí kontrolní nástroje. "Budeme dobře placenou stafáží nekontrolovatelné moci," řekl Kalousek.

Pokud se po nějakém čase podaří vítězi voleb důvěru získat, od té chvíle ponesou odpovědnost za vládu ti, kteří ji umožnili. "Bude-li zvolen (Vondráček), pak vstoupíme do režimu opoziční smlouvy číslo dvě," řekl Kalousek. Předseda KSČM Vojtěch Filip to odmítl, Kalousek je podle něj "profesor demagogiky".

"Kdo podporuje vládu, se ukáže při hlasování o vyslovení důvěry," zdůraznil předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. Piráti podobně jako SDP a KSČM avizovali, že Vondráčka podpoří, aby neblokovali fungování dolní komory. "Budeme konstruktivní opozicí a dostojíme tomu," uvedl Michálek. Vondráček by tak měl dostat v tajné volbě pohodlnou nadpoloviční většinu hlasů, podpořit ho chtějí i SPD a KSČM.

Piráti přesto požadovali, aby Vondráček vyjevil, jak bude ve třetí nejvyšší ústavní funkci postupovat a zda by případně navrhl trestně stíhaného na předsedu vlády. Také předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka žádal o Vondráčkovo sdělení, jestli by se zachoval jako reprezentant Sněmovny, nebo emisar a právní zástupce ANO. "Nemusí na mikrofon, třeba mi to může pošeptat do ouška," nabídl. Vondráček se zatím k odpovědím nedostal.

Michálek podotkl, že pokud by poslanci předsedu Sněmovny nezvolili, zablokovalo by se mimo jiné rozhodnutí, zda mají být Babiš a místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek vydáni k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo, nebo ne. Navíc by dál vládl koaliční kabinet ČSSD, ANO a KDU-ČSL, který získal důvěru před čtyřmi lety, dodal Michálek.

Předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš opět vyzval předsedu ODS Petra Fialu a také Piráty k jednáním o vládě. Ve Sněmovně dnes Babiš v diskusi před volbou předsedy dolní komory rovněž uvedl, že nechápe, proč se mluví o třetím pokusu jmenování premiéra. Kandidáta by prezidentovi Miloši Zemanovi navrhoval právě šéf Sněmovny, jediným nominantem do volby je Radek Vondráček (ANO). Babiš zmínil i možnost předčasných voleb.

ODS už dřív jednání o vládě s hnutím ANO odmítla, obě strany by měly ve Sněmovně nadpoloviční většinu 103 hlasů. "Já jsem připraven," řekl Babiš potom, co Fialu vyzval k jednáním. Oslovil i Piráty, kteří by mohli mít na starosti informační technologie. "Když půjdou s námi Piráti do vlády, tak máme stovku a možná někdo odejde, nevím. Tak neříkejte o třetím pokusu, když nebyl ještě ani jeden," prohlásil na plénu Babiš, který skládá menšinovou vládu.

Předseda ANO zdůraznil, že jeho hnutí nemá koalici s KSČM ani SPD Tomia Okamury. Nechce ani, jak uvedl, vládnout s menšinovým kabinetem bez důvěry Sněmovny.

Někteří poslanci se Vondráčka ptali, jak by při případném třetím pokusu postupoval, pokud by dva předchozí, při nichž premiéra jmenuje výlučně prezident, zklamaly. Prezident Miloš Zeman už avizoval, že i při druhém pokusu by jmenoval předsedou vlády Babiše. Například předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka chtěl vědět, zda by se Vondráček zachoval jako "emisar ANO", nebo jako zástupce Sněmovny.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Andrej Babiš Miroslav Kalousek Radek Vondráček

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy