reklama

Novinářům to řekli představitelé poslaneckých klubů KSČM, ČSSD a Pirátů. O obsazení komisí budou strany podle šéfa komunistického poslaneckého klubu Pavla Kováčika znovu jednat příští týden ve středu.

Strany se podle Kováčika dohodly také na počtu členů jednotlivých výborů. Dohodu by poslanci měli schválit při jednom hlasování ve Sněmovně. Kováčik vyjádřil přesvědčení, že se podaří dohodu rychle přijmout, aby se Sněmovna mohla zabývat další agendou, především státním rozpočtem.

Místopředsedkyně poslanců ČSSD Kateřina Valachová řekla, že kontrolní výbor by měl připadnout opozici. Kováčik hovořil o tom, že kontrolní výbor povede Demokratický blok, podle Valchové je však vedle evropského, ústavněprávního, školského a výboru pro obranu jedním z pěti, ze kterých si blok má vybrat čtyři. Potvrdil to i šéf poslanců SPD Radim Fiala.

ČSSD nominuje do čela zahraničního výboru dosavadního ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Na jednání v příštím týdnu bude trvat na tom, aby sociální demokrat vedl jednu z komisí pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů, Bezpečnostní informační služby a Národního bezpečnostního úřadu. ČSSD také nesouhlasí, aby bezpečnostní výbor vedla SPD. "Nicméně nám bylo dáno najevo, že v tuto chvíli má ten návrh většinu," uvedla Valachová.