reklama

Stromu, Vánocům i Brnu požehná brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Rozsvícením stromu začnou vánoční trhy, které potrvají do 23. prosince.

Čtyřicetiletý smrk vyrostl ve Školním lesním podniku Masarykův les Křtiny v polesí Bílovice. Brno si odtud bere strom každoročně podle tradice básníka a spisovatele Rudolfa Těsnohlídka. Právě on v roce 1919 našel u Bílovic odloženou dívku a zachránil ji. Později inicioval vztyčení Stromu republiky na náměstí v Brně a uspořádal pod ním sbírku pro opuštěné děti.

Program na náměstí začne už v 16:00. V plánu je hudební vystoupení, světelná show, proslov primátora Petra Vokřála (ANO) a biskupa Cikrleho a po rozsvícení stromu i videomapping, čili projekce na fasádách budov. Nabídne oživlé postavičky Leoše Janáčka, Rudolfa Těsnohlídka, ale také Boleslava Polívky nebo Miroslava Donutila.

Vánoční trhy na náměstí Svobody nabídnou desítky stánků, bohatý program a zimní bar. Stánky s vánočním sortimentem budou i na Zelném trhu a na Moravském náměstí. Gurmánské speciality mohou lidé ochutnat ve stáncích na Dominikánském náměstí.