Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dusnokvůli Fialovi: Nepolíbili jsme prsten, tak jsme místo nedostali, tvrdí Stanjura

Zbyněk Stanjura na 24. kongresu ODS
Zbyněk Stanjura na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Někteří politici dnes kritizovali nezvolení předsedy ODS Petra Fialy místopředsedou Sněmovny. Popírá to podle nich mimo jiné zásadu poměrného zastoupení v orgánech dolní komory.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura soudí, že Fiala nedostal hlasy od hnutí ANO a SPD a od KSČM. "Nepolíbili jsme prsten, tak jsme místo nedostali," prohlásil Stanjura.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil za pokrytectví a neférovost, že zástupce druhé nejsilnější strany nebyl do vedení Sněmovny zvolen. "Tady chybí absolutně jakákoli velkorysost, tady se jenom demonstruje síla," přidal se ke kritikům šéf frakce STAN Jan Farský.

Podle předsedy frakce KDU-ČSL Jana Bartoška vzniká v dolní komoře hlasovací mašina ANO, SPD a KSČM. "Pro mě osobně je to koalice lži," řekl. Rovněž podle předsedy poslanců ČSSD Jana Chvojky lze dovodit, že funguje "ďábelská koalice".

"Já za sebe říkám, že budu apelovat na svoje kolegy na klubu, abychom podpořili Petra Fialu na tuto pozici," prohlásil v reakci místropředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik navíc vzkázal, že on Fialu v prvním i druhém kole volil. "Pan kolega Fiala zvolen podle mého soudu, nebo kandidát ODS podle mého soudu zvolen bude," dodal.

"Nejsme domluveni na žádném bloku," odmítl úvahy o hlasovacím spojenectví ANO, SPD a KSČM předseda SPD Tomio Okamura. Vyslovil se pro poměrné zastoupení. Předseda Pirátů Ivan Bartoš vyjádřil lítost nad tím, že Fiala zvolen nebyl. Uvedl, že Piráti pro něj hlasovali.

Témata:  Petr Fiala Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Zbyněk Stanjura

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy