Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové vedení TOP 09? Je složeno z osobností z různých pater politiky

Sněm TOP 09 2017 (25.11.2017).
Sněm TOP 09 2017 (25.11.2017).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Nový předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, který ve funkci nahradil Miroslava Kalouska, si dnes pochvaloval, že končící sněm strany zvolil do nejužšího vedení mix osobností se zkušenostmi z různých pater politiky. Podle něj místopředsedové Markéta Pekarová Adamová, Tomáš Czernin, Marek Ženíšek, Michal Kučera a Jan Vitula reprezentují celostátní politiku, regiony i expertní rovinu a doplňují se.

Jak úspěšné je nové vedení TOP 09, ukážou podle Pospíšila komunální a senátní volby v příštím roce a očekávané volby do Evropského parlamentu v roce 2019. "To bude druhý symbol toho, zda jsme, nebo nejsme úspěšné vedení strany," uvedl nový šéf TOP 09.

Pospíšil chce, aby se končící první místopředseda Marek Ženíšek, který neobhájil poslanecký mandát, dál zabýval stranickou administrativou.

Pekarovou nazval první dámou TOP 09 a velmi viditelnou političkou, očekává od ní, že bude v Poslanecké sněmovně hájit zájmy TOP 09 spolu s Kalouskem. Jan Vitula jako šéf jihomoravské TOP 09 by měl zvednout zájem o TOP 09 na Moravě, kde strana ztratila v posledních letech sympatizanty.

Skutečnost, že senátor Tomáš Czernin získal na sněmu nejvíc hlasů, podle Pospíšila svědčí o tom, že TOP 09 vnímá význam horní komory. Pospíšil nazval Senát pojistkou demokracie.

Kučera, v uplynulém období šéf poslaneckého klubu TOP 09, který neobhájil mandát, podle něj s Ženíškem reprezentují odborné zázemí strany. Ženíšek je zahraniční expert TOP 09, Kučera odborník na hospodářství a dopravu.

Témata:  TOP 09 Jiří Pospíšil Markéta Adamová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy