Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pijete velké množství kávy? Můžete se vyhnout zdravotním problémům

Pijte kávu, ale moc to s ní nepřežeňte, radí odborníci
Pijte kávu, ale moc to s ní nepřežeňte, radí odborníci
Foto: Pixabay

Londýn - Podle nového vyhodnocení více než 200 vědeckých studií je bezpečné vypít denně až čtyři šálky kávy. Negativní zdravotní následky byly ovšem zjištěny při konzumaci kávy během těhotenství.

Srovnávací studii zveřejnil odborný časopis British Medical Journal. "Konzumace kávy byla častěji spojená s kladnými než negativními dopady na celou škálu zdravotních rizik," uvedli vědci.

Vysoká konzumace kávy byla například provázená nižším rizikem konkrétních typů rakoviny včetně rakoviny prostaty, děložní výstelky, melanomu, rakoviny ústní dutiny, leukémie, nemelanomové rakoviny kůže a rakoviny jater.

Pijáci kávy, kteří si dopřáli tři šálky denně, měli nejnižší riziko kardiovaskulárních chorob, koronární choroby srdeční a infarktu. Konzumace kávy byla také spojena s nižším rizikem neurologických problémů včetně Parkinsonovy choroby, Alzheimerovy choroby a deprese.

Pozor by si ale měly dát ženy během těhotenství. V tomto případě se zdá být konzumace kávy spojená s nízkou porodní váhou, předčasným porodem a potraty. U žen náchylných k lámavosti kostí káva zvyšuje riziko dalších fraktur.

Témata:  káva zdraví těhotenství

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy