Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odhalení: Agrofert neoprávněně hospodaří na 1700 hektarech, navíc na ně pobírá dotace

Řepka olejka, ilustrační fotografie
Řepka olejka, ilustrační fotografie
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Praha - Podle informací Radiožurnálu holding Agrofert neoprávněně hospodaří na 1700 hektarech půdy a na většinu těchto pozemků navíc pobírá dotace. Podle právníka jde o trestný čin. Mluvčí Agrofertu Jan Pavlů to odmítl.

Agrofert vlastnil donedávna předseda hnutí ANO a bývalý ministr financí Andrej Babiš. Akcie svých firem vložil v únoru kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů.

Zmíněných 1700 hektarů půdy nemá jasného majitele. Agrofert je tedy nevlastní, ani je nemá v nájmu. Přesto na většinu pozemků pobírá eurodotace.

Mluvčí Agrofertu tvrdí, že jednotlivé společnosti holdingu hospodaří na zemědělských pozemcích v souladu s platnými předpisy. "Při výkonu užívacích práv nutně přichází do styku s historickými dohodami, které uzavřeli v jejich okolí další zemědělští podnikatelé. Koncern Agrofert bezesporu není v ČR jediným, kdo se v dané, historicky vzniklé situaci nachází, ovšem na rozdíl od jiných subjektů se snaží situaci narovnat," řekl Pavlů. Agrofert se podle něj snaží majitele aktivně dohledávat.

Hospodařením na půdě, kterou nevlastní, i pobíráním evropských dotací na ni ale podle právníka zřejmě firmy Agrofertu spáchaly trestné činy. "Z hlediska soukromého práva je to bezdůvodné obohacení, takový squatting, prostě - vlezl jsem někomu do bytu. A z hlediska trestního práva je to buď přímo podvod, anebo velmi zjednodušeně dotační podvod," míní právník Václav Vlk.

Babiš se nyní potýká s podezřením z podvodu v kauze padesátimilionové dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo.

Témata:  Agrofert dotace Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy