Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo bude sedět v rohu? Piráti se přou s SPD o zasedací pořádek

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pirátům se nelíbí, že byli v novém návrhu organizačního odboru dolní komory odsunuti do pravého rohu jednacího sálu, kde měli původně být poslanci SPD Tomia Okamury.

O sporu bude vedení Sněmovny jednat během plánované přestávky schůze pléna, která bude vyhlášena kvůli stanovení harmonogramu projednávání státního rozpočtu na příští rok.

Podle místopředsedy dolní komory Vojtěcha Filipa (KSČM) hrozí, že poslanci budou poprvé od vzniku Sněmovny hlasovat o zasedacím pořádku silově tak, že budou rozhodovat o dvou návrzích. Podle Pikala by Piráti chtěli jednat o změnách návrhu a případně tento bod, který patří tradičně na jednání druhé schůze Sněmovny, přerušit do vyřešení sporu mimo sál.

Spor plyne mimo jiné z faktu, že voliči tentokrát vyslali do Sněmovny hned devět uskupení. Pikal uvedl, že Demokratický blok ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN chce místa vedle sebe v pravém křídle sálu. Vítězi voleb, hnutí ANO má připadnout větší část centrálního dílu sálu naproti řečništi a levý roh. Ve zbytku levého křídla zasednou zástupci ČSSD a KSČM.

Místa mezi Demokratickým blokem a ANO mají obsadit Piráti a SPD, kteří mají shodně 22 poslanců. Místo v pravém rohu je podle Pikala nevýhodné vzhledem k tomu, že vpředu blízko jednacího pultu je pozice pouze pro dva poslance. Další dva pak budou muset sedět mimo blok určený pro danou stranu. Piráti chtějí výhodnější místa s poukazem na to, že ve volbách dopadli procentuálně lépe než SPD.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Česká pirátská strana Svoboda a přímá demokracie

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy