Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vašáryová varuje Čechy: Zvolíte Zemana a za rok může být státní pohřeb. A Drahoš?

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Výsledky českých voleb nejsou šokující, protože je předvolební průzkumy předem avizovaly, říká slovenská politička, diplomatka a herečka Magda Vašáryová. Přesto ale ukazují, že v hlavách českých voličů panuje zmatek, říká.

Vašáryová se domnívá, že mezi Čechy převládá naštvanost, místo racionálního uvažování o budoucnosti se rozhodujete emocionálně. „Na to jsme u Čechů nebyli zvyklí. Pravda ale je, že populistům se teď daří po celé Evropě,“ uvádí v rozhovoru pro magazín Finmag.

Babiše prý volili proto, že uvěřili slovům o tom, že všichni v politice kradou a že jde o normální věc. „Někdo si zase naivně myslí, že velcí boháči nechtějí mít ještě víc. Také se povedlo rozšířit názor, že všechna dosavadní politická rozhodnutí byla špatná a že je i samotná politika blbá. Proto se teď dělá antipolitika, uvádí s tím, že právě tato strategie má teď úspěch.

„Nechci uvěřit tomu, že si lidé Babiše zvolili, protože chtějí, aby Česká republika byla soukromá firma. Dobrovolně se totiž pasovali do role zaměstnanců holdingu, kteří nesmějí o ničem rozhodovat,“ dodává.

Srovnání mezi Babišem a slovenským expremiérem Vladimirem Mečiarem ale podle ní není na místě. „Když u nás drtivě zvítězil Mečiar, byla úplně jiná situace, vysvětluje s tím, že to bylo krátce po rozdělení Československa a že Slovensko nebylo v Evropské unii ani v NATO. „Vy se teď máte skvěle, a místo toho, abyste se snažili mít v Evropě pevnější postavení, jdete opačnou cestou,“ popisuje.

Mečiar podle jejích slov neovládal žádný jazyk, nevěděl, jak vypadá svět kolem. „Navíc byl podle mě psychicky nemocný. Andrej Babiš je vzdělaný synáček vysoce postaveného člověka, žil v zahraničí, umí jazyky. S Mečiarem nemá nic společného. Maximálně to, že oba chtějí mít po svém boku mladou atraktivní blondýnku,“ rýpla si politička.

Pokračování současného českého prezidenta Miloše Zemana ve funkci označuje za velké riziko pro Českou republiku. „Voliči můžou z piety zvolit Miloše Zemana, vydat se s ním na Východ a k tomu mít za rok státní pohřeb,“ řekla v rozhovoru.  „Anebo pana Drahoše, který je dnes z mého pohledu důstojný a distingovaný pokladač věnců,“ dodala.

Dala také jasně najevo, kdo je jejím favoritem. „Se šancemi Michala Horáčka bych to černě neviděla. Lidé se budou rozhodovat na poslední chvíli,“ dodala slovenská politička.

Témata:  Magda Vášáryová prezident ČR Miloš Zeman Jiří Drahoš

Aktuálně se děje

8:43

Turecko se připojí k žalobě JAR. U Mezinárodního soudního dvora obviní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy