reklama

Vondráček v neděli řekl, že hlasování o vydání Babiše bude "úplně trošku jiné rozhodování, protože tam budeme rozhodovat, co je lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi, protože se jedná o člověka, který bude premiérem a bude sestavovat vládu." Jeho výrok vyvolal kritiku oponentů zejména z pravicových stran i poukazování na to, že ANO je samo pro omezení imunity zákonodárců.

"Důrazně se ohrazuji proti tomu, aby mi někdo vkládal do úst, že když je někdo premiér, tak je nad zákon a má jiné zacházení než poslanec," prohlásil dnes Vondráček.

Před poslanci poukázal na to, že neřekl, že pokud Babiš bude předsedou vlády, je to důvod, aby nebyl vydán. "To je pouze konstatování, že jestliže se jedná o premiéra, tak o to více a důsledně musíme prověřovat všechny informace a musíme se takto k tomu chovat," vysvětloval předseda Sněmovny. Svůj výrok mínil i z hlediska vnímání Česka v zahraničí. Podotkl také, že Babiš možná nebude mít šanci se obhájit za čtyři roky funkčního období nynější Sněmovny.

K vysvětlení výroku a případně i omluvě Vondráčka vyzvala místopředsedkyně poslanců TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, podle níž byla Vondráčkova slova překvapující, až skandální. Popíraly podle ní základní principy právního státu.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) označil za podivné, že by se někdo měl omlouvat za své názory. Využití institutu imunity není podle jeho názoru útokem na právní stát. K opatrnosti ve vyjádřeních, kdy lidé vystupují z pozice své funkce, vyzýval předseda Pirátů Ivan Bartoš. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura soudí, že Vondráček mluvil za sebe.