Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žena kritizuje kampaň některých stran, její stížnost dostal Ústavní soud

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Ústavní soud dostal na stůl stížnost ženy z Vraného nad Vltavou. Ta se obrátila na Nejvyšší správní soud (NSS), u kterého se neúspěšně pokoušela zpochybnit regulérnost letošních sněmovních voleb. Žena ke stížnosti připojila také návrh na zrušení části volebního zákona, jež popisuje, kdo může podat návrh na neplatnost volby kandidáta.

Stěžovatelka poukazovala na zobrazování zbraní v kampaních některých stran a také na postoj SPD k islámu. Podle ženy jsou hesla jako Stop islámu a Ne islámu nerealistická, a navíc v rozporu s ústavními principy.

Návrh ženy na vyslovení neplatnosti zvolení skupiny středočeských poslanců však NSS zamítl. NSS dostal po sněmovních volbách 78 podnětů, vyhověl jedinému - komise ve středních Čechách masivně chybovaly při počítání preferenčních hlasů ODS. Místo Petra Bendla poslal soud do Sněmovny Martina Kupku.

Koncem minulého týdne dorazila stížnost k Ústavnímu soudu. Stížnost nemá přímý vliv na platnost voleb, Ústavní soud při rozhodování není vázán lhůtami.

V řízení před NSS žena poukazovala jednak na to, že v různých volebních materiálech Realistů, TOP 09 a hnutí ANO se objevily zbraně. Soud konstatoval, že zobrazení zbraně není vždy výzvou k násilí, například ve volebních klipech TOP 09 šlo o zjevnou nadsázku.

"Nadsázka je obecně připuštěna i u běžné reklamy, o to více pak musí i s ohledem na ústavní rozměry soutěže politických stran být připuštěna i v rámci volební kampaně," stálo v rozhodnutí NSS, proti kterému směřuje ústavní stížnost. Hnutí ANO zase podle soudu chtělo zdůraznit téma bezpečnosti, použilo k tomu žlutou postavičku v kostýmu vojáka. Podobná situace byla u Realistů.

„Obecně lze shrnout, že v politickém marketingu, který se řídí zejména zákony mediální logiky, jsou běžnou strategii personalizace, hyperbolizace, symboličnost či zkratkovitost sloganů, a to zejména v období volební kampaně," rozhodl NSS.

Za pravdu jí nedal ani v její kritice hesel SPD. „Citované slogany jsou opět zjevnou zkratkou, která je v politickém marketingu obecně přípustná. Navrhovatelkou uváděná faktická neproveditelnost doslovného významu těchto sloganů nemůže způsobit jejich nezákonnost," rozhodl NSS.

Témata:  Ústavní soud ČR Nejvyšší správní soud (NSS)

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy