Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úspěch Sobotky? jeho vláda vydržela celé období, nyní podává demisi

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) dnes schválila svou demisi. Ještě dnes bude doručena na Pražský hrad. Sobotkův kabinet byl jmenován 29. ledna 2014 a je třetí, kterému se podařilo od vzniku samostatné České republiky vydržet do konce volebního období.

Demisi podá dosavadní kabinet koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL k rukám prezidenta Miloše Zemana, který jej následně pověří vykonáváním mandátu do jmenování nové vlády Andreje Babiše (ANO). To by se mělo podle Hradu stát 13. prosince.

Demise by na Hrad měla dorazit ještě dnes. "Pan prezident plánuje přijmout demisi vlády Bohuslava Sobotky v úterý," sdělil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Celé období zůstali na svých místech ministři KDU-ČSL, v řadách ČSSD a ANO přistoupil Sobotka celkem k devíti změnám. Dotkly se ministerstev pro místní rozvoj, dopravy a spravedlnosti. Dvakrát se měnili ministři školství, jednou ministr zdravotnictví, pro lidská práva a průmyslu. Po vládní krizi letos v květnu odvolal Sobotka z čela ministerstva financí Babiše.

Končící kabinet prosadil mimo jiné služební zákon, k důležitým změnám z počátku vládnutí patřilo i zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. V daňové oblasti se opakovaně zvyšovaly daňové slevy na potomky. Symbolem snahy o zmenšení úniků se stalo zavedení elektronické evidence tržeb či kontrolní hlášení k DPH.

Nejvýraznější koaliční spory přinesly poslední dva roky. Loni způsobila krizi reorganizace policejních útvarů a vznik Národní centrály proti organizovanému zločinu. Napětí vyvolala také novela o střetu zájmů, která reguluje mimo jiné podnikání ministrů a zjevně byla namířena na Babiše.

Témata:  vláda Bohuslav Sobotka Miloš Zeman

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy