Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentář: Spasitel nebo prospěchář? Pospíšil chce topku zbavit Kalouskova étosu s Kalouskem v zádech

Jiří Pospíšil (TOP 09) pokouší štěstí už ve třetí partaji
Jiří Pospíšil (TOP 09) pokouší štěstí už ve třetí partaji
Foto: Facebook

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORKÉHO – Pravicová TOP 09 zvolením europoslance Jiřího Pospíšila do svého čela potvrdila nepříjemné podezření, že je personálně vyprázdněná. Přijetí nového člena ani ne za 24 hodin by mohl Pospíšilovi závidět i Jiří Paroubek, který se neúspěšně pokouší vlámat dveřmi do ČSSD. Je velkým otazníkem, zda chce Pospíšil skutečně straně na pokraji kolapsu pomoci, nebo zda chce pomoci především sám sobě.

Pravicová TOP 09 zvolením europoslance Jiřího Pospíšila do svého čela potvrdila nepříjemné podezření, že je personálně vyprázdněná. Přijetí nového člena ani ne za 24 hodin by mohl Pospíšilovi závidět i Jiří Paroubek, který se neúspěšně pokouší vlámat dveřmi do ČSSD. Je velkým otazníkem, zda chce Pospíšil skutečně straně na pokraji kolapsu pomoci, nebo zda chce pomoci především sám sobě.

Druhé variantě by nahrával pohled na celkovou politickou kariéru Pospíšila. V roce 1994 se stal jedním z členů pravicové Občanské demokratické aliance (ODA). Když se však z jejích řad nedokázal probojovat o čtyři roky později do zastupitelského sboru v Plzni, takticky převlékl kabát a stal se součástí ODS. V jejích barvách uspěl nejprve v roce 2000 právě v komunálních volbách, následně o dva roky později pronikl do poslaneckých lavic. Jeho kariéra nabrala rychlé tempo a Pospíšil působil několikrát jako ministr spravedlnosti, poprvé v první vládě současného kandidáta na prezidentský post Mirka Topolánka.

V roce 2012 ale byl z postu „odejit“ na popud premiéra Petra Nečase, prezident Václav Klaus odchodu nebránil. Podle tehdejších spekulací byl skutečný důvod odchodu Pospíšila fakt, že hodlal dosadit Lenku Bradáčovou do funkce vrchní státní zástupkyně v Praze a to nehrálo do karet některým politickým hráčům. Pospíšil tento krok nejprve rázněji neřešil, v ODS ho držela vidina 24. Kongresu strany, na kterém kandidoval do vedení. Bohužel neúspěšně. I přes skvělý výsledek ODS v krajských volbách v roce 2012 v Plzeňském kraji (kde pod vedením Pospíšila dokázala porazit jinak dominující ČSSD) tak Pospíšil opustil občanské demokraty.

A měl štěstí, v roce jeho odchodu se konaly volby do Evropského parlamentu, kde už pouhý poslanec Pospíšil kandidoval v trikotu TOP 09. A opět mohl slavit. Za pomoci desítek tisíc preferenčních hlasů přeskočil i lídra kandidáta Luďka Niedermayera. Do strany nicméně naplno nevstoupil a nechal si otevřené dveře.

V letošním roce si Pospíšil chtěl splnit další sen. Vážně uvažoval o kandidatuře na Hrad. Přihlášku nakonec nepodal, naskytla se mu jednodušší cesta, jak urvat podíl na moci. Neúspěch TOP 09 ve sněmovních volbách a namáhavé překročení pětiprocentní hranice zlomila vaz Miroslavu Kalouskovi. Pospíšil zažádal o členství, vyhověno mu bylo ani ne za 24 hodin.

Kalousek ve straně zůstává, sám Pospíšil jeho podíl na vedení strany vítá. Předpokládá, že stejně jako on, i Kalousek má svou skupinu voličů. Neuvědomuje si však, že odpůrci Kalouska by uvítali spíše jeho definitivní odchod ze strany. Naopak fanoušci Kalouska mohou jeho sesazení a nástup prospěcháře Pospíšila vnímat velmi negativně. Ať už si o Kalouskovi myslíme cokoliv, v jednom má pravdu. Pospíšil je zatížen svou minulostí v ODS, vzpomeňme na tzv. Toskánskou aféru.

Pospíšil by dle svých slov rád přesvědčil občany o prospěšnosti Evropské unie. To však topka dělala uplynulé čtyři roky a pomohlo ji to k pouhým pěti procentům. Pospíšil má navíc časový handicap – je poslancem Evropského parlamentu a postu se vzdávat nehodlá. Jak chce stíhat objíždět Česko a více zapojovat členskou základu a místní organizace, jak slibuje?

Čerstvý předseda si předsevzal, že TOP 09 uspěje v komunálních volbách za rok v Praze. Primární cílení na Prahu je v rozporu s jeho slovy o zapojení místních organizací. Stará politologická poučka říká, že pokud strana nemá pevně ukotvenou místní základnu, její dlouhodobější přežití visí na vlásku. Vytyčený cíl 7 až 12 procent za čtyři roky ve sněmovních volbách pak působí jak ze říše snů... Nebo se stane zázrak a Pospíšil bude oním spasitelem, který opět nasbírá tisíce preferenčních hlasů.

Témata:  Jiří Pospíšil Miroslav Kalousek TOP 09

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy