reklama

Rozpočet počítá se schodkem 50 miliard korun, letošní schválený schodek je o deset miliard vyšší. Rozpočet připravila bývalá vládní koalice, schvalovat ho ale bude Sněmovna v novém složení. První čtení na plénu by mělo přijít na řadu v úterý 5. prosince.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) dnes řekl poslancům, že zásadní změny rozpočtu už nejsou možné, protože by jim musely předcházet změny zákonů. Také zpravodajka k rozpočtu Miloslava Vostrá (KSČM) konstatovala, že poslanci nemají prostor na žádné zásadní změny a nejsou schopni změnit základní parametry v takové době, aby se vyhnuli rozpočtovému provizoriu.

Poslanec ODS Jan Skopeček řekl, že po letech hospodářského růstu nemá 50miliardový rozpočet opodstatnění. Pilný hájil rozpočet například tím, že parlament mimo jiné schválil navýšení podílu obcí na vybrané dani z přidané hodnoty o 8,5 miliardy korun, které se tak přesunou ze státního rozpočtu do veřejných rozpočtů. Nárůst mandatorních výdajů je podle něj dán i stárnutím populace a z něj vyplývajícím tlakem na růst penzí i peněz do zdravotnictví.

Příjmy rozpočtu jsou navrženy na 1314,5 miliardy korun, výdaje by měly činit 1364,5 miliardy korun. Schodek má pokrýt především vydání státních dluhopisů. Nejvíc peněz připadne tradičně ministerstvu práce, a to přes 588 miliard korun.

Vláda v návrhu počítá s růstem ekonomiky o 3,1 procenta a průměrným růstem spotřebitelských cen o 2,3 procenta. Výdaje na platy státních zaměstnanců mají vzrůst proti letošku o 24,4 miliardy korun na 186,4 miliardy. Na daních chce stát vybrat přes 772 miliard korun.