reklama

"Česká ekonomika zůstává premiantem regionu, když si ze všech zemí střední Evropy udržuje nejrychlejší dynamiku HDP," komentoval čísla analytik Komerční banky Viktor Zeisel. Ve zveřejněných číslech lze podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška těžko hledat známky nějakých začínajících problémů v české ekonomice.

Investice do strojů signalizují, že podniková sféra tváří v tvář nedostatku vhodné pracovní síly a souvisejícímu růstu nákladů práce zvyšuje svoji produktivitu, uvedl analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Produktivita by měla v ČR letos růst jedním z nejrychlejších temp v rámci EU, což podle něj vytváří předpoklad pro růst životní úrovně v ČR v nadcházejících letech a pro reálnou konvergenci k ekonomicky vyspělejším zemím unie.

"Za růstem stojí na straně poptávky téměř rovným dílem spotřeba domácností i investice, pozitivně zapůsobil i zahraniční obchod. Spotřebu táhne nahoru rekordní zaměstnanost ruku v ruce se zlepšující se finanční situací domácností," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Impozantní je podle něj stále silně pozitivní dopad zahraničního obchodu.

Rovnoměrně rozložený růst spojený s vyšší investiční aktivitou je zároveň dobrým předpokladem pro to, aby příznivá situace pokračovala i v následujícím období, upozornil analytik ING Bank Jakub Seidler.