Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Měl Drahoš opodstatněné obavy? BIS připouští riziko vlivu cizích agentů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.bis.cz

Praha - Bezpečnostní informační služba (BIS) nyní nemá žádné závažné informace o tom, že by cizí zpravodajské služby nezákonně ovlivňovaly volby v Česku včetně budoucích prezidentských. Rizika dezinformačních kampaní ale civilní kontrarozvědka připouští.

Ředitel BIS Michal Koudelka reagoval na dnešní vyjádření prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše. "Bezpečnostní informační služba se pochopitelně zabývá každým byť jen potenciálním ohrožením demokracie. V tuto chvíli nemáme k dispozici žádné relevantní informace o tom, že by došlo k nezákonnému ovlivňování parlamentních voleb ze strany cizích zpravodajských služeb. To samé platí pro volby prezidentské," stojí v Koudelkově stanovisku.

Uvádí ale také, že určitá rizika dezinformačních kampaní existují vždy. Jsou podle Koudelky daní za to, že Česko je demokratická země se svobodou slova.

Drahoš vyjádřil obavy z toho, že zahraniční tajné služby ovlivňují výsledky českých voleb právě prostředním dezinformací. "Nemám žádný důvod pochybovat, že k ovlivňování voleb docházelo," řekl Drahoš i s odkazem na nedávné české sněmovní volby. Ovlivňování voličů podle něj zprostředkovávala média a servery propojené s ruskou tajnou službou. Podobný vliv očekává i v lednových prezidentských volbách.

Bezpečnostní informační služba ujistila, že plní účinně zákonné úkoly a neustále vyhodnocuje všechny informace. Nový Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost sdělil, že se věnuje kybernetické bezpečnosti z technického hlediska. Obsahem internetu se jeho lidé nezabývají.

Témata:  BIS (Bezpečnostní informační služba ČR) Jiří Drahoš EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:47

Češi milují kávu. Podle průzkumu ale čaj vede

V Česku si kávu dopřává 84 procent lidí. Průzkum agentury STEM/MARK mezi respondenty ve věku 18 až 64 let ukázal, že pětina z nich si pravidelně dopřává dva a více šálků kávy denně. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy