reklama

Krajský soud v Praze v říjnu přerušil jednání v korupční kauze zmanipulovaných zakázek. Rozhodl, že chce nejprve vyřešit námitky podjatosti. Soud o námitkách rozhodl na začátku listopadu v neveřejném jednání. Rathův advokát Jiří Černý sdělil, že usnesení se zdůvodněním obdržel dnes a hned podal stížnost.

Rath tvrdí, že Pacovský o jeho případu nemůže rozhodovat nestranně a chce dosáhnout výměny soudce. Podle něj čelí soudce politickému tlaku, aby ho znovu odsoudil.

Senát Pacovského v červenci 2015 Rathovi uložil 8,5 roku vězení za přijímání úplatků v souvislosti s manipulováním veřejných zakázek ve středních Čechách. Verdikt následně loni v neveřejném zasedání zrušil odvolací vrchní soud kvůli použitým odposlechům a věc vrátil k novému projednání. Letos se případ dostal k Nejvyššímu soudu, který naopak rozhodl o tom, že odposlechy lze použít jako důkaz.

Za hlavní organizátory trestné činnosti obžaloba považuje Kateřinu Kottovou a Petra Kotta, kteří podle spisu přizpůsobovali veřejné zakázky za Rathova vědomí i aktivní podpory "velkým hráčům", kdy jednoho z těchto soutěžitelů za úplatek zvýhodnili, zatímco ostatní mu záměrně dělali "křoví". Ve zrušeném rozsudku jim za to soud vyměřil 7,5 roku vězení.