Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zpěvák ze SuperStar ministrem zdravotnictví? Babiš je se svou volbou spokojený

Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministrem zdravotnictví v budoucí vládě má být poslanec za ANO Adam Vojtěch (31), ministrem kultury muzikolog Ilja Šmíd (65) a ministryní pro místní rozvoj poslankyně za ANO Klára Dostálová (46). Prezident Miloš Zeman avizoval, že předsedu ANO Andreje Babiše jmenuje premiérem 6. prosince a jeho kabinet o týden později.

Vojtěch je Babišovým poradcem pro zdravotnictví a v současné době působí také jako člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. V letech 2013 až 2014 byl právníkem ve společnosti MAFRA, v červnu 2014 se stal tajemníkem na ministerstvu financí. V minulosti byl známý coby zpěvák a hudební skladatel, v roce 2005 se zúčastnil talentové pěvecké soutěže Česko hledá SuperStar.

Šmíd byl dlouholetým předsedou Asociace symfonických orchestrů a pěveckých sborů ČR a současně i zástupcem ČR v mezinárodní asociaci živého umění PEARLE se sídlem v Bruselu. Působil i jako expert v několika komisích EU. Jako ředitel Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK (2006-2012) čelil dlouhodobé kritice od svých spolupracovníků a v roce 2012 sám rezignoval.

Dostálová je od listopadu 2014 první náměstkyní pro regionální rozvoj. O tom, že by se mohla stát ministryní pro místní rozvoj, se spekulovalo už na podzim 2014, když tehdejší šéfka resortu Věra Jourová odešla do Evropské komise. Nakonec hnutí ANO do této funkce nominovalo Karlu Šlechtovou.

Z patnáctičlenné vlády zatím nebylo potvrzeno pouze jméno ministra školství, pravděpodobně se jím ale stane náměstek úřadu zodpovědný za vysoké školy Robert Plaga.

Témata:  vláda Andrej Babiš Adam Vojtěch

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy