Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hledáte práci? Na ministerstvech je přes 10 procent volných zaměstnaneckých míst

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Na ministerstvech je kolem 10,6 procent volných zaměstnaneckých míst. Pracovních a služebních míst je na 14 ministerstvech celkem 15.848, z nichž je zhruba 1687 neobsazených.

Na některých ministerstvech se dlouhodobě nedaří obsadit pozice, které vyžadují vysokoškolské vzdělání v oblasti práva. Vyplynulo to z ankety ČTK mezi ministerstvy. Většina míst je v Praze, kde byla v říjnu pouze 2,5procentní nezaměstnanost. Práci tak v hlavním městě hledalo 23.471 lidí, na výběr měli z 39.461 volných míst.

Na ministerstvu vnitra, které má nejvyšší počet zaměstnanců, se nedaří déle než půl roku obsadit zhruba 140 míst. Důvodem je malý či žádný zájem o pozice, nebo vysoká fluktuace na těchto místech. Zejména to jsou místa, kde jsou zaměstnanci v kontaktu s cizinci v rámci azylového či pobytového řízení. Druhou skupinou jsou odborná místa v oblasti práva nebo IT ve vyšších platových třídách, pro které je typické opakované neúspěšné výběrové řízení. ČTK to sdělila Hana Malá z ministerstva vnitra.

Stejné problémy jako na vnitru sledují i na ministerstvu práce a sociálních věcí. "Vzhledem k současné situaci na trhu práce lze konstatovat, že je vyšší fluktuace zaměstnanců a nižší počet kvalifikovaných uchazečů," uvedl Petr Sulek z tiskového oddělení ministerstva, kde nyní zejména potřebují odborníky na evropské fondy, informační technologie či posudkové lékařství.

Některá volná místa jsou blokována pro stávající zaměstnance. "Obecně se obtížněji obsazují místa do pracovního poměru na dobu určitou za zaměstnance na mateřské nebo rodičovské dovolené," sdělila Dominika Pospíšilová z ministerstva životního prostředí.

Témata:  ministerstva Ministerstvo vnitra České republiky nezaměstnanost

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy