reklama

Proti záměru zestátnit Českou televizi se vynořily kritické komentáře z řad zákonodárců, podle kterých se jedná o útok na veřejnoprávní médium. "Zestátnění nerovná se znárodnění, ale napojení na státní rozpočet," připomněl na Českém rozhlasu Veleba a dodal, že v současné době televize disponuje šesti miliardami korun koncesionářských poplatků, které nejsou takřka podrobeny žádné kontrole.

Podle Veleby Česká televize neplní svou veřejnoprávní funkci. "Večerní zpravodajství sledovalo na ČT nejméně diváků. To je jasný důkaz toho, že ti diváci Českou televizi sledují málo, nejsou spokojení a dávají to najevo a nechtějí to platit." uvedl Veleba a dodal: "Jsme parlamentní strana, ale naše statistika je v podstatě nulová, i když jsme byli úspěšní. V těch desítkách hodin pořadu České televize, která analyzovaly senátní volby 2014, jsem já nedostal ani vteřinu vysílacího času. Z toho vyvozuji, že veřejnoprávní televize neplní svou funkci, není objektivní, vyvážená, a takhle to nesporně je."

Místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek ale tvrdí, že nikde v Evropské unii není televize státní. "Možná je tam nějaký podíl státu, ale všechny jsou nezávislé, a mají zavedena opatření, aby právě ten vliv ze strany státní moci byl co nejmenší," podotkl s tím, že termín státní televize je přivezen z Ruska, z Číny nebo z dob minulých.

"Pokud senátor Veleba řekne, že Česká televize neplní svou veřejnoprávní úlohu, tak jsme přesně u toho: kdo bude rozhodovat, zda plní nebo neplní tuto úlohu? Panu prezidentovi i panu senátorovi se nelíbí, že televize někdy kritizuje jejich kroky. To je v demokraciích normální, a pan prezident se s tím musí smířit," podotkl.