Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tip na advent: V Brně mají unikátní časostroj

Nezvykle vypadající brněnský orloj
Nezvykle vypadající brněnský orloj
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno Z brněnského časostroje na náměstí Svobody dnes v 11:00 vypadla první letošní adventní kulička. Lidé na každou další mohou čekat denně celý advent i na Štědrý den.

Každý den jich vypadne v celou hodinu 13. První v 11:00, poslední ve 23:00, řekla ČTK mluvčí Turistického a informačního centra Gabriela Peringerová.

Každý rok mají skleněné kuličky jiný motiv, letos je v nich srdíčko a letopočet 2017. Dohromady jich za 22 dní vypadne 286. Během roku vypadává kulička pouze v době brněnského "poledne", tedy v 11:00, a u časostroje se tvoří hrozen zvědavců či turistů. Během adventu tak stojí v horní části náměstí Svobody několik lidí celý den. Naději na získání kuličky může mít více lidí, protože může vypadnout jednou ze čtyř děr.

Časostroj stojí na náměstí od roku 2010. Má černou barvu a tvar projektilu. Uvnitř je několik složitých mechanismů, které uvádějí do pohybu kuličku. Objekt má symbolizovat konflikt, vítězství i odvahu města a jeho obránců při švédském obléhání Brna v roce 1645 za třicetileté války.

Témata:  Brno advent Vánoce

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy