Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman dnes přijal demisi Sobotkovy vlády

Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes přijal demisi vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Koaliční kabinet ČSSD, ANO a KDU-ČSL pověřil Zeman prozatímně výkonem funkce do jmenování nové vlády.

Andreje Babiše (ANO) se chystá Zeman jmenovat předsedou vlády tuto středu odpoledne, jeho menšinový kabinet o týden později.

Sobotkova vláda podala demisi minulou středu v návaznosti na konec ustavující schůze nově obsazené Poslanecké sněmovny. Dnešní přijetí demise nezvykle neprovázela ceremonie na Pražském hradě. Sobotka je prvním premiérem od vzniku samostatné České republiky, který nepřišel oznámit konec své vlády prezidentovi osobně, ale o demisi informoval prezidenta dopisem.

Mezi Sobotkou a Zemanem panují špatné vztahy, které se ještě vyhrotily letos v květnu. Při sporu o setrvání Babiše na ministerstvu financí Zeman přijal Sobotku, jako by přišel s písemnou demisí, zatímco premiér dorazil pouze na konzultaci. Zeman dnes po setkání s maďarským prezidentem Jánosem Áderem řekl, že nezná premiéra, který jeden týden podá demisi a druhý den si to rozmyslí. "Již tehdy jsem mu poděkoval za veškerou vykonanou práci a nevidím důvod, proč tento rituál vykonávat znovu," uvedl Zeman.

Sobotka dnes novinářům řekl, že dopis považoval za nejrychlejší způsob, jak vytvořit dostatečný časový prostor pro ustavení nové vlády. Nemrzí ho, že s dokumentem na Hrad nepůjde. "Je to jednoduché, vláda jednala na základě ústavy. Já se snažil ty čtyři roky jednat na základě ústavy a abychom ústavu chránili. Je důležité, aby takto jednaly i všechny další vlády po nás," uvedl.

Zeman se bude od čtvrtka scházet s ministerskými nováčky, kterých by v Babišově vládě mělo být devět. Pokračovat ve vládě bude pět ministrů Sobotkova kabinetu za ANO. Všichni členové budoucí vlády se v pondělí sešli v sídle hnutí ANO, zabývali se rozpočtem, programovým prohlášením či možnými změnami v jednacím řádu vlády. První oficiální jednání nové vlády by se mělo uskutečnit příští středu hned po jmenování.

Témata:  vláda Miloš Zeman Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy