reklama

Stát uzavřel s majitelem vepřína smlouvu zhruba na 450 milionů korun. Poslanec TOP 09 Karel Schwarzenberg připomněl, že tábor fungoval nikoli v německé, ale v české režii, a jde tedy o českou ostudu.

"A neměli bychom škudlit, když jde o to naši ostudu odstranit. To hyzdilo obraz českého národa a českou zemi dlouhá léta, i po sametové revoluci. Je nejvyšší čas, aby se tento vepřín odstranil," zdůraznil Schwarzenberg.

Okamura poukazoval i na náklady dalších plánů. Sanace areálu a úpravy včetně vzniku pietního místa mají stát až 120 milionů korun. "A na co? To netuším, protože za více než 21 milionů korun v místě sběrného a pracovního tábora už památník stojí," řekl Okamura. Na většině míst, kde byly nacistické koncentrační tábory, podle něho často není "ani pamětní destička za pětistovku". "Jediný stavebně dochovaný nacistický tábor v Brněnci u Svitav chátrá desítky let bez jakékoli pomoci," dodal.

Filip si nedovede představit, že stát za peníze z daní koupí podnik, aby jej zboural. Vepřín podle něho není na žádném z pozemků, na nichž stál tábor. Nynější památník je podle Filipa důstojný. "Je to důstojné místo, je důstojně upravené a jsem přesvědčen, že stát nemá nakupovat výrobní zařízení, aby ho zlikvidoval," řekl. Schwarzenbergovi vzkázal, že jeho výzva je "mimo realitu". Filip navíc nabádal ministra financí Ivana Pilného (ANO), aby aspoň podal žalobu na neplatnost smlouvu.