Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lékaři z Prahy a Vídně provedli trojnásobnou transplantaci ledvin

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) spolu s kolegy z Vídně dnes provedli první trojnásobnou mezistátní transplantaci ledvin od žijících dárců v Evropě.

Propojila čtyři lidi z Česka a dva z Rakouska, spároval je počítačový program. Ledviny mezi Českem a Rakouskem převážely sanitky s policejním doprovodem. ČTK to oznámila mluvčí IKEM Šárka Nevoralová.

Operaci podstoupili tři pacienti čekající na transplantaci ledviny a tři jejich blízcí, kteří jim ledvinu chtěli darovat, biologicky ale nemohli. Dvě české dvojice souhlasily se zařazením do programu párových, tedy řetězových nebo kruhových transplantací, a v zářijovém párování, kam poslala data i vídeňská univerzitní nemocnice, byla nalezena shoda.

Následovala tříměsíční příprava, do které se jen na české straně zapojilo víc než 60 zdravotníků a dalšího personálu. "Příprava takovéto spolupráce byla velmi náročná. Pacienti, tedy dárci i příjemci ledvin, zůstávali ve svých zemích, mezistátně ´cestovaly´ testované krevní vzorky a nakonec i orgány určené k transplantaci," popsal přednosta Transplantcentra IKEM Ondřej Viklický.

Odběry ledvin od prvních dvou žijících dárců začaly dnes ve stejnou dobu v IKEM i ve vídeňské nemocnici, aby se zkrátil čas před transplantací. Ledviny mezi Českem a Rakouskem převezly sanitky, po dálnici D1 a dál k hranicím jely se zapnutou výstražnou signalizací a rakouský vůz doprovázela česká dopravní policie. "Odebrané orgány tak mohly překonat přes 330 km bez zbytečného zdržování," uvedl ředitel IKEM Aleš Herman.

Témata:  lékaři transplantace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy