Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS si od schůzky s Babišem moc neslibuje. Fiala mluví o koalici ANO, ČSSD a KDU-ČSL

Petr Fiala na 26. kongresu ODS
Petr Fiala na 26. kongresu ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Představitelé ODS jsou připraveni zúčastnit se schůzky, kde jim hnutí ANO představí programové prohlášení menšinové vlády. Šéf ODS Petr Fiala upozornil, že ve Sněmovně dosud ve většině hlasování pomohli ANO poslanci KSČM a SPD.

Předseda ANO Andrej Babiš v pondělí avizoval, že v posledním předvánočním týdnu bude pro svůj kabinet shánět podporu a začne u ODS jako druhé nejsilnější strany Sněmovny.

"Pokud nás nový pan premiér a ANO pozvou k jednání, jsme připraveni jednat," řekl dnes Fiala. ODS podle něj bude program číst a řekne svůj názor. "Ale nečekejte o mnoho víc, my tomu nepřikládáme větší význam než dosavadním dokumentům ANO, kdy papír snese všechno," uvedl. ANO podle něj přišlo s řadou slibů, ale situace v oblasti daní, byrokracie či investic tomu neodpovídá.

Po lednovém hlasování o důvěře vlády se podle ODS ukáže, zda se hlasovací většina ANO, KSČM a SPD proměnila i v "tichou vládní většinu", o které veřejnosti jen nikdo neřekl. "Pokud naopak vláda důvěru mít nebude, ukáže se, že šlo ze strany vítěze voleb o promarněný čas," uvedl Fiala. ANO podle něj mělo dosavadní čas od voleb využít k hledání většiny.

Nabízí se především pokračování dosavadní koalice ANO s ČSSD a lidovci, která připravila i rozpočet na příští rok, konstatoval Fiala. "Ze současných vyjádření ČSSD a KDU-ČSL navíc můžeme odvodit, že o takovou koalici mají zájem," prohlásil Fiala. ODS nepovažuje za reálné, že by se při případném druhém pokusu Babiše o sestavení vlády otevíral prostor k jednání mezi ODS a ANO.

Témata:  ODS Petr Fiala Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) KDU-ČSL

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy