Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko může o přesunu ambasády do Jeruzaléma uvažovat po jednání s partnery

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Česká republika může o přesunu svého velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma uvažovat až po jednání s klíčovými partnery, uvedlo dnes ministerstvo zahraničí k plánu přemístění ambasády USA.

Česko podle stanoviska ministerstva zveřejněného na webu považuje Jeruzalém za budoucí hlavní město Izraele i budoucího státu Palestina.

Americký prezident Donald Trump v dnešním projevu ve Washingtonu řekl, že pověřil ministerstvo zahraničí, aby vypracovalo plán přemístění americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. To se ale neuskuteční minimálně v příštích šesti měsících. Trump také navzdory mezinárodní kritice oznámil, že nastal čas, aby USA uznaly Jeruzalém za hlavní město Izraele.

"O přesunu zastupitelského úřadu ČR z Tel Avivu do Jeruzaléma můžeme uvažovat až na základě výsledků jednání s klíčovými partnery v regionu a ve světě," uvedlo české ministerstvo zahraničí. V září šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl, že koordinace je nutná mimo jiné i se samotným Izraelem a Česko zatím přesun ambasády do Jeruzaléma nechystá.

Témata:  Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Jeruzalém

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy