Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jeruzalém jako hlavní město Izraele? Čeští politici se neshodnou, varují před riziky

Marek Ženíšek (TOP 09)
Marek Ženíšek (TOP 09)
Foto: Jakub Hněvkovský / INCORP images

Praha - Českou politickou scénu rozděluje názor na rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele. ODS a hnutí Svoboda přímá demokracie (SPD) hodnotí Trumpův krok kladně. Podle předsedy SPD Tomia Okamury či poslankyně ODS Jany Černochové by Česko mělo Spojené státy následovat.

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek v reakci ČTK napsal, že situace v regionu se tím zkomplikuje. Podle něj je jisté, že situace na Blízkém východě se zkomplikuje. „Kladu si otázku, co se tímto krokem v již tak složité situaci na Blízkém východě teď vyřeší. Obávám se, ze nic. Bohužel," uvedl.

Zcela odmítavě se k Trumpovu postupu vyjádřil předseda KSČM Filip. „Jde buď o ukázku neschopnosti a selhání prezidenta Trumpa v oblasti zahraniční politiky, nebo o promyšlenou provokaci jak udržet válečný konflikt v regionu," míní Filip. Výsledkem podle něj bude udržení migrační vlny do Evropy a vyvolání dalšího chaosu.

Naopak Černochová uvedla, že rozhodnutí Bílého domu vítá. „Považuji jej nejen za potvrzení reality, která je mnohdy zbytečně či účelově popírána, ale i historických faktů a oprávněných nároků Izraele," říká předsedkyně sněmovního branného výboru. Izrael dle jejího mínění čelí útokům „všelijakých pseudohumanistických kruhů" a Západ musí svého spojence podporovat. „Jsem dlouhodobě zastáncem toho, aby se Česká republika k otázce Jeruzaléma postavila stejným způsobem," dodala.

Okamura poznamenal, že Jeruzalém je hlavním městem Izraele 3000 let. Dodal, že prezident Trump svým postupem naplnil starší rozhodnutí americké administrativy, které se léta formálně odkládalo. "Doufám, že se připojí hned i Česká republika - máme konečně šanci následovat USA ve správné věci," uvedl.

Exministr kultury a místopředseda lidovců Daniel Herman souhlasí s tím, že Trumpův krok je potvrzením reality. „(Trump) pouze vyslovil nahlas to, co je již 3000 let faktem," řekl. Poukázal ale na bezpečnostní rizika. „Předpokládal bych, že bezpečnostní experti byli před tímto vyjádřením konzultováni," dodal.

Témata:  Jeruzalém Donald Trump Tomio Okamura Jana Černochová Marek Ženíšek (TOP 09) Daniel Herman Vojtěch Filip

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy