Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neúčast na schůzích? Poslanci a senátoři o část platu nepřijdou

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Skupina senátorů kolem Libora Michálka (za Piráty) neuspěla s návrhem, aby zákonodárci přicházeli o část platu za nedostatečně omluvenou absenci při schůzích Parlamentu nebo jeho orgánů. Senát dnes tento nápad odmítl.

Podle návrhu by se poslancům a senátorům snižoval plat a cestovní náhrady o pět procent za každý den nepřítomnosti, která by nebyla omluvena zdravotními důvody nebo pracovními povinnostmi. „Návrh není o hodnocení práce senátorů nebo jejich dehonestaci," oponoval Michálek námitkám.

Mezi odpůrce návrhu patřili například Michael Canov (SLK) nebo Jiří Oberfalzer (ODS), podle kterého Michálkova předloha redukuje práci zákonodárce na počet hodin, které odsedí na schůzích. „Jde o návrh populistický, který nadbíhá médiím, která se snaží naši práci zesměšňovat," prohlásil.

Michálek návrh obhajoval také úsporou finančních prostředků. Podle něj by stát ročně ušetřil až 50 milionů korun, pokud by míra neúčasti na jednáních Parlamentu činila 20 procent. Podle místopředsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) mohou pouze voliči rozhodnout o tom, zda jejich zástupce v Parlamentu vykonává svou vůli řádně.

Největším absentérem je senátor SPO František Čuba, který se kvůli zdravotním potížím v horní komoře neobjevil od konce loňského srpna. Přesto nemocenskou nenastoupil a pobírá plat a náhrady ve výši zhruba 122.000 korun měsíčně.

Čuba odstoupit odmítl a chtěl se vzdát platu, což zákon neumožňuje. Letos v létě se rozhodl plat věnovat nadaci podporující studenty. Michálek ale považuje za nezbytné, aby pravidla čerpání platu a náhrad byla férová. „Je neudržitelné, aby se někdo v Senátu neobjevil rok a přitom pobíral celý plat a náhrady," říká.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky platy Libor Michálek Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy