Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Finanční správa trvá na svém: Firma FAU podváděla. Navzdory rozsudku musí zaplatit

Nejvyšší správní soud
Nejvyšší správní soud
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Přerov - Přerovské firmě FAU byla prý spolehlivě prokázána vědomá účast na podvodech za 217 milionů korun. Finanční správa to tvrdí navzdory rozsudku Nejvyššího správního soudu (NSS), který s definitivní platností potvrdil nezákonnost zajišťovacích příkazů na firmu.

"Jinými slovy - Nejvyšší správní soud nepřisvědčil postupu Finanční správy výhradně z důvodu souběhu použití dvou zajišťovacích institutů, aniž by se zabýval tím, zdali aplikace jednoho, či druhého byla věcně právně v pořádku," uvedla dnes správa.

NSS minulý týden ve čtvrtek zamítl kasační stížnost Odvolacího finančního ředitelství proti rozsudku Krajského soudu v Ostravě, který zrušil zajišťovací příkazy vydané na tuto firmu. Úředníci po firmě FAU v podstatě vymáhali daň z přidané hodnoty (DPH) za jeden obchod dvakrát.

Firma FAU, která po vydání zajišťovacích příkazů zkrachovala, měla sklad v areálu chemičky Precheza ze skupiny Agrofert. Ta dříve patřila šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, jenž holding později převedl do svěřenských fondů.

Správa upozornila, že i přes vydané soudní rozhodnutí je FAU povinna zaplatit státu neodvedenou daň. "Společnost FAU je tedy stále významným dlužníkem, neboť stát má vůči ní v současnosti pohledávku minimálně ve výši dalších 150 milionů korun, které je firma povinna uhradit," uvedla správa.

Správa dále uvedla, že odůvodnění rozsudku NSS postrádá odpovědi na klíčové argumenty, které správa v průběhu soudního řízení vznesla. "Finanční správa po pečlivé analýze odůvodnění rozhodnutí a dále i rozhodnutí soudů ve věci zajišťovacích příkazů z poslední doby dospěla k závěru, že Nejvyšší správní soud zrušil předmětné zajišťovací příkazy z důvodu, že pro účel zajištění vymahatelnosti daňové povinnosti postačuje v daném případě platební titul, kterým byla ručitelská výzva," uvádí dokument.

Zmínka o likvidaci FAU zazněla na nahrávce zveřejněné v srpnu na anonymním twitterovém účtu Skupina Šuman a podle některých politiků vyvolává dojem, že finanční správa jednala v zájmu Babiše.

Témata:  Finanční správa České republiky (FÚ) daně ekonomika Nejvyšší správní soud (NSS)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.