reklama

Komise chce v příštím roce zveřejnit jednotnou metodiku, jak kvalitu potravin porovnávat. Nejdůležitější jsou poučení spotřebitelé, shodovala se většina diskutujících.

Náměstek ředitele Evropské komise pro zdraví a bezpečnost potravin Ladislav Miko uvedl, že se spotřebitelé se cítí klamáni, když dostávají různé výrobky se stejným obalem v různých evropských státech.

Řešením by mohl být elektronický registr, do kterého by vkládali výrobci více informací o produktech, aniž by je museli dávat na etikety potravin. Podle Mika se spolu s větší mírou informací zvětšují obaly, aby se tam všechny údaje vešly, což vede k větší tvorbě odpadů.

Systém by měl být dobrovolný. „Ale za předpokladu, že se stanoví jednotný systém a databáze," dodal Míko. O tom ale podle něj v unii zatím shoda není. Novou legislativu, která by vedla ke zdražování potravin, odmítla prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Marta Nováková.

Napomoci řešení by mohly značky kvality, jako je například česká cechovní norma, kterou se snaží uplatňovat na trhu Potravinářská komora ČR. Výrobky, které ji splňují, musí být nadstandardní.