Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká ambasáda udělila cenu za lidská práva romskému aktivistovi Růžičkovi

Koncentrační tábor Lety byl internační tábor za druhé světové války zřízený na okraji stejnojmenné obce v dnešním okrese Písek, od 10. července 1942 byl určený internaci cikánů. Na jeho místě byl v padesátých letech 20. století vybudován velkokapacitní vepřín, v 90. letech pak pietní památník u zdi vepřína.
Koncentrační tábor Lety byl internační tábor za druhé světové války zřízený na okraji stejnojmenné obce v dnešním okrese Písek, od 10. července 1942 byl určený internaci cikánů. Na jeho místě byl v padesátých letech 20. století vybudován velkokapacitní vepřín, v 90. letech pak pietní památník u zdi vepřína.
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Romský aktivista Čeněk Růžička získal cenu Alice Garrigue Masarykové, kterou každoročně uděluje americká ambasáda v Praze za práci v oblasti lidských práv. Růžička stojí v čele Výboru pro odškodnění romského holokaustu, který se léta zasazoval o odstranění vepřína z místa, kde zemřely stovky lidí.

Americké velvyslanectví založilo tradici udílení Ceny Alice Garrigue Masarykové v roce 2004. Velvyslanci ji každoročně předávají v termínu kolem 10. prosince, na nějž připadá Mezinárodní den lidských práv. Cena pojmenovaná po dceři prvního československého prezidenta vyjadřuje uznání osobnostem nebo organizacím, které se mimořádně zasloužily o rozvoj lidských práv v České republice a svou podporou sociální spravedlnosti a obranou demokratických svobod vytvářejí otevřenou občanskou společnost.

Velvyslanec Stephen King ocenil Růžičkovu snahu o vybudování památníku romského holokaustu v Letech u Písku, kde dnes stojí vepřín. "Cenu udělujeme panu Růžičkovi za neúnavnou podporu obětem romského holokaustu a za svůj dlouholetý boj za vybudování důstojného památníku na místě koncentračního tábora v Letech," řekl velvyslanec King během ceremoniálu ve své rezidenci.

Před dvěma lety Růžička společně dalšími kolegy připravili putovní výstavu s názvem "Lety - příběh zapomenuté genocidy", jejímž cílem bylo otevřít veřejnou diskusi o cílené likvidaci Romů nacisty. Na popud Růžičky a dalších aktivistů česká vláda na konci listopadu podepsala smlouvu s majiteli vepřína o jeho odstranění. Stát za budovy a pozemky zaplatí 450,8 milionu korun včetně daně.

O vykoupení vepřína a vybudování důstojného pietního místa na území tábora se hovořilo víc než dvě dekády, předchozí vlády problém odsouvaly. K uzavření vepřína Česko dostávalo i výzvy ze zahraničí. Pietních aktů na místě koncentračního tábora se zúčastňovali i zahraniční diplomaté včetně Kingova předchůdce Andrewa Schapira.

Předání ceny bylo jedním z prvních počinů Kinga v roli českého velvyslance. Funkce se oficiálně ujal ve středu, když prezident Miloš Zeman přijal jeho pověřovací listiny. King je v České republice od začátku listopadu.

Témata:  koncentrační tábor Lety Stephen King 1 ambasády

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy