Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za podvod s invalidy, kdy firma vylákala 64 milionů, padly nepodmíněné trstry

Úřad práce
Úřad práce
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Ostravy – Tři ženy z vedení ostravské chráněné dílny Třezalka Candle si dnes od soudu odnesly nepodmíněné tresty ve výši 5,5 a 7 let vězení. Krajský soud v Ostravě je tak potrestal za to, že v letech 2010 až 2012 společnost neoprávněně čerpala od úřadu práce 64 milionů korun na mzdy invalidů. Rozsudek není pravomocný, obžalované se odvolaly.

Zaměstnanci dílny přitom vůbec nepracovali, případně odvedli méně práce, než bylo uvedeno na výplatních páskách. Soud má za to, že tato místa vyla ve velkém fiktivně vytvářena. Soudkyně navíc rozhodla o zrušení firmy. Nejvyšší vedení společnosti je stíháno samostatně.

Podle obžaloby ji před lety noví majitelé zakoupili už s tím úmyslem, že budou nezákonně čerpat dotace na zaměstnávání lidí se zdravotním postižením. „Společnost byla cíleně využívána pouze k páchání trestné činnosti," odůvodnila předsedkyně senátu zrušení obžalované obchodní společnosti.

Hlavní pachatelkou byla podle soudu účetní firmy Eva Kriháková. Ta se ke všemu přiznala a pomohla usvědčit své kolegyně i nadřízené. Odsedět by si měla sedm let. Stejný trest si vyslechla manažerka chráněné dílny vyrábějící například svíčky Hana Vlachynská. Její asistentce Monice Blahutové soud udělil trest v délce 5,5 roku. "Zneužily tíživé životní a sociální situace desítek až stovek zdravotně postižených," uvedla soudkyně.

Trestnou činnost prý dokazuje i vývoj počtu zaměstnanců firmy. V roce 2008 zaměstnávala 60 lidí. V polovině roku 2011 jich už bylo 350. Počtu zaměstnanců však podle soudkyně neodpovídalo množství zakázek. Soudkyně řekla, že už u přijímacího řízení bylo všem zaměstnancům řečeno, že pro ně nemusí být práce. Někteří tak nikdy nepracovali. Firma ale vykazovala, že odpracovali 20 hodin týdně, žádala na ně dotace 8000 korun. Z inkasované částky invalidé dostali 2000 korun, zbytek končil na účtu dílny.

V době, kdy společnost musela začít posílat výplaty na účty zaměstnanců, handicapovaní část peněz osobně vraceli. Když se někdo vzpouzel, okamžitě dostal výpověď. Proto všichni podepsali nevyplněnou dohodu o ukončení pracovního poměru. Soudkyně uvedla, že někteří lidé opravdu chtěli pracovat a opakovaně se připomínali. Ti nejurputnější práci dostali.

Obhajoba žen byla postavena na tom, že pouze plnily příkazy nadřízených z Prahy. To ale soudkyně neuznala. Podle ní byl systém trestné činnosti propracovaný a promyšlený. Cílem bylo vylákat finanční prostředky od státu. I když to zřejmě odsouzené ženy nevymyslely, musely si podle soudu být vědomy nezákonnosti svého počínání. Soudkyně uvedla, že pokud by nechtěly nezákonné operace provádět, kdykoliv mohly ze zaměstnání odejít. I když nelegálně vylákané dotace končily někde jinde, prospěch z toho podle soudu ženy nepřímo měly.

Témata:  chráněné dílny podvod Úřad práce

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy