Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NKÚ nedostane více pravomocí, řekl Štěch

Milan Štěch, předseda Senátu ČR
Milan Štěch, předseda Senátu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Předseda Senátu Milan Štěch jednal dnes s hejtmany o aktuální legislativě vztahující se k samosprávám, konkrétně o rozšíření kompetencí kontrolního úřadu na hospodaření obcí a krajů, rozpočtovém určení daní, zdravotnictví nebo návrhu na změnu zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Řeč přišla také na rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). To podle Štěcha Senát zřejmě neschválí.

Senátoři nejspíš neschválí rozšíření pravomocí NKÚ, pokud se nezjednoduší systém kontrol. Připustil to dnes předseda horní komory  Štěch. Uvedl to po jednání s hejtmany, kteří mají podle předsedy Asociace krajů Michala Haška (ČSSD) ke zdvojování kontrol stejných věcí také výhrady.

Předseda Senátu upozornil hejtmany na to, že ani jeden ze tří odborných senátních výborů změnu týkající se NKÚ nepodpořil. „Příliš bych zatím optimistický k tomu, že to schválíme v podobě, v jaké to přišlo z Poslanecké sněmovny, nebyl," uvedl Štěch. Nemůžou podle něj jenom přibývat kontroly, které jsou de facto na stejné úrovni.

„V Senátu zasedá 47 komunálních politiků. V jejich zájmu je chránit obce před nadbytečnou administrativou a mnohdy duplicitními kontrolami různých orgánů. Ani jeden z výborů nepřijal kladné stanovisko k této změně, která by umožnila ještě rozšířit kontrolování samospráv," vysvětlil Štěch.

Podle Haška by vláda měla zaručit odstranění duplicitních kontrol. Kontroloři by i podle Svazu města a obcí měli mít ve vztahu k samosprávě v kompetenci pouze kontrolu zákonnosti, nikoliv efektivnosti vynaložených peněz.

NKÚ má podle vládního návrhu zákona získat právo prověřovat například i hospodaření krajů, obcí a jejich příspěvkových organizací. Má navázat na ústavní novelu, kterou Senát zatím nechválil. K jejímu prosazení je třeba třípětinové většiny hlasů. Vládní koalice má ve svých senátních frakcích potřebný počet hlasů, ne všichni jejich členové jsou také členy vládních stran a i v jejich řadách panují k předloze výhrady.

Témata:  Milan Štěch Senát Parlamentu České republiky NKÚ (Nejvyšší kontrolní úřad)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy