Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanovy zahraniční cesty? Mířily především na východ

Miloš Zeman s Putinem v Soči (21.11.2017).
Miloš Zeman s Putinem v Soči (21.11.2017).
Foto: kremlin.ru

Praha - Prezident Miloš Zeman stihl během svého volebního období navštívit 33 zemí. Jeho zahraniční cesty mířily především na východ, velkou pozornost vyvolávaly jeho návštěvy Ruska a Číny. Celkem v cizině byl přes 150 dní, ve srovnání se svými předchůdci nicméně cestoval méně.

Na 12. prosince má naplánovanou poslední cestu tohoto volebního období, a to na Slovensko. Tento stát byl také první zemí, kterou Zeman po nástupu do funkce hlavy státu navštívil. Svoji první oficiální návštěvu jako prezident republiky vykonal v Bratislavě 4. a 5. dubna 2013. Slovensko poté navštívil ještě několikrát. Přijel i na pohřeb exprezidenta Michala Kováče, což se neobešlo bez protokolárních problémů.

K dalším zemím, které Zeman často navštěvoval, patří Polsko a Belgie s Francií, kde sídlí instituce Evropské unie a NATO. Zeman během svého funkčního období navštívil 15 členských zemí EU, kromě sousedních Rakouska a Německa například Velkou Británii a Itálii.

Naopak nebyl v žádné ze severských zemí a ve Španělsku. Z nečlenských zemí EU byl v Evropě v Srbsku, Makedonii, na Ukrajině a v Moldavsku. V dubnu 2015 byl na audienci u papeže Františka ve Vatikánu.

Kritiku i spor s vládou vyvolaly jeho cesty na řecký ostrov Rhodos, kde se dvakrát zúčastnil konference Dialog civilizací pořádané ruským podnikatelem a spolupracovníkem prezidenta Vladimira Putina Vladimirem Jakuninem. Ten byl po ruské anexi Krymu zařazen na sankční seznam USA.

Největší pozornost si ale vyžádaly Zemanovy cesty do Ruska a do Číny. Obě mocnosti navštívil třikrát, během cest byla podepsána řada obchodních smluv a memorand. V souvislosti s cestou do Ruska v roce 2015 byl Zeman kritizován za zvažovanou účast na vojenské přehlídce ruské armády, kterou kvůli ruské anexi Krymu bojkotovala většina západních lídrů. Zeman se přehlídky nakonec nezúčastnil.

Kromě Číny Zeman ze vzdálenějších zemí navštívil Vietnam, Mongolsko, Afghánistán a postsovětské republiky Kazachstán, Tádžikistán, Ázerbájdžán a Arménii. Z blízkovýchodních států navštívil Izrael, Jordánsko a Spojené arabské emiráty. Čtyřikrát také zavítal do USA, z toho třikrát na zasedání Valného shromáždění OSN a jednou na konferenci, ale oficiální cestu do této spojenecké země nepodnikl. Zeman byl také v dějištích obou olympiád konaných v jeho funkčním období - v Soči a Riu de Janeiro.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy